Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
marți, 23 aprilie 2024

Consilier local – prins pe picior greşit de ANI

Agenția Națională de Integritate (ANI) a constatat starea de incompatibilitate, existența conflictului de interese de natură administrativă şi indicii privind existența conflictului de interese de natură penală în cazul a 12 foști și actuali aleși locali. Unul este din Maramureş. 

sigla-aniEste vorba despre consilierul local Ion Radu Pitic, din Dragomireşti.

ANI arată că, în exercitarea mandatului de consilier local, având un interes personal (constând în prelungirea Contractului de concesiune încheiat între Primărie și cabinetul medical individual al soției sale, prin care să fie menținută redevența minimă), a participat la deliberarea Hotărârii Consiliului Local privind aprobarea actului adițional la contractul de concesiune menționat anterior (fiiind astfel menținută redevența minimă), având posibilitatea să anticipeze că o decizie prin care s-ar aproba adopta încheierea unui astfel de act adițional ar putea prezenta un avantaj pentru sine și soția sa (în calitate de titular al Cabinetului Medical Individual).

Astfel, persoana evaluată a încălcat dispozițiile art. 46, alin. (1) din Legea nr. 215/2001, art. 70 și art. 77 din Legea 161/2003 și art. 75 și 77 din Legea nr. 393/2004.

Conform legii: ”Persoana […] față de care s-a constatat existența conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică […] pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.

Lăsaţi un răspuns