Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
marți, 21 mai 2024

23 de ani de arhierie pentru Preasfinţitul Părinte Iustin

Luni, 17 aprilie, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească la biserica cu hramurile „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” şi „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir” din Protopopiatul Satu Mare.

 

ips iustinDin soborul slujitor au făcut parte Arhim. Dr. Timotei Bel, exarhul mănăstirilor din Eparhie şi stareţul Mănăstirii „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Scărişoara Nouă, Protopopiatul Carei, pr. Ioan Socolan, protopopul de Satu Mare, slujitorii acestei sfinte biserici, Pr. Florin Orăşteanu şi Pr. Sandu Sabău.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie Arhierească au fost date de corul bisericii, dirijat de profesor Emilia Deleanu.

 

* Oaspeţi de seamă

La Sfânta Liturghie au fost prezenţi Octavian Petric, membru în Adunarea Naţională Bisericească, ing. Mircea Leţiu, membru în Adunarea Eparhială, care, pe cheltuială proprie, aduce în fiecare an Sfânta Lumină necreată, care vine din cer la Mormântul Domnului din Ierusalim în sâmbăta care precede sărbătoarea Învierii Domnului la ortodocşi. A participat, de asemenea, prefectul de Satu Mare, Darius Filip şi mulţi credincioşi, care au umplut până la refuz biserica, mulţi urmărind Sfânta Liturghie afară.

 

* Zi aniversară pentru Preasfinţitul Episcop Iustin

În ziua de 17 aprilie 1994, deci în urmă cu 23 de ani, Preasfinţitul Părinte Episcop primea harul arhieriei la Mănăstirea Rohia, unde era stareţ şi unde îşi avea metania, fiind hirotonit de Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Antonie Plămădeală, Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Bartolomeu Anania, Preasfinţitul Justinian Chira, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, Preasfinţitul Andrei Andreicuţ, Preasfinţitul Calinic Argatu, Preasfinţitul Ioan Mihălţan şi Preasfinţitul Emilian Birdaş.

Momentul a fost marcat la Satu Mare printr-un cuvânt rostit de Părintele Protopop Ioan Socolan, care a adus mulţumiri pentru tot ce face Preasfinţitul Părinte Iustin ca Întâistătător pentru întreaga Eparhie, dar şi pentru preoţii şi credincioşii din Protoieria Satu Mare. Cu această ocazie i-a oferit un frumos coş cu flori albe.

* Hirotonire

În carul Sfintei Liturghii Arhiereşti, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a hirotonit întru diacon pe tânărul teolog Radu Ioan Pop, care este absolvent al Facultăţii de Teologie, profesor de religie în Satu Mare şi cântăreţ la strana acestei biserici. Diaconii din parohii au obligaţia de a predica, de a se ocupa de catehizarea tinerilor, de a organiza activităţi cu aceştia, urmând pildei şi îndemnului Sfântului Ioan Gură de Aur din perioada diaconiei sale.

 

* Cuvântul de învăţătură

În cuvântul de învăţătură, Preasfinţitul Părinte Iustin a vorbit credincioşilor sătmăreni despre Învierea lui Hristos, jertfa lui Hristos pe Cruce şi biruinţa asupra diavolului.”Invierea Domnului este temelia credinţei noastre şi piatra de temelie a Bisericii lui Hristos, pe Care a întemeiat-O prin jertfa de pe Cruce, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin. Prin jertfa de pe Cruce s-au pus bazele Altarului Bisericii lui Hristos. Ultima jertfă sângeroasă a fost jertfa Mântuitorului, iar Crucea de pe Golgota este Altarul acestei jertfe. De aceea, Sfânta Cruce pentru noi nu este un simplu obiect. Este puterea lui Dumnezeu şi slava lui Hristos. Prin umilinţa şi suferinţa Crucii, Hristos, acceptând să moară pe Cruce, a biruit pe diavolul, a şters păcatele umanităţii, spălându-le cu sângele Său Dumnezeiesc, al tuturor oamenilor, de la Adam până la Hristos, şi de la Hristos până la sfârşitul veacurilor.”

Andrei F.

Lăsaţi un răspuns