Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
joi, 18 aprilie 2024

Urmașii evreilor supraviețuitori din lagărele naziste se întâlnesc la Sighet

În perioada 19-22 mai, la Sighet va avea loc manifestarea „Întâlnirea între generații”, organizată de „Fundația Tarbut  Sighet – Cultură și Educație Iudaică”.

programPrimăria Sighet, Centrul Cultural Sighet,  Muzeul Maramureșului, Casa Memorială Elie Wiesel sunt co-organizatorii ediției, iar Comunitatea Evreilor din Sighet este partener.

 

Programul manifestării. 19 mai, ora 12.30 – moment comemorativ, Gara Sighet

  • vineri seara și sâmbătă dimineața au loc activități la templul Comunității Evreiești din Sighet

  • 20 mai, ora 14.30 – Tur prin Sighetul evreiesc, cu pornire de la Casa Wiesel; 16.00 – Simpozion „Despre Sighetul Evreiesc”, la sediul Fundației Tarbut (casa Kahan); 22.30 -proiecție film la Casa Elie Wiesel

  • 21 mai, ora 9.15 – Comemorarea evreilor maramureșeni, la Monumentul Holocaustului; 10.15 – „Cercetări privind genealogia evreilor din Maramureș”, prezentate de Rony Golan, Primăria Sighet; 13.15 – „Tribut lui Elie Wiesel”, la casa memorială a acestuia; 19.00 – Piesa de teatru „Curajul mamei mele” de George Tabori, la Centrul Cultural Sighet.

Programul include și punerea pietrei de temelie la refacerea sinagogii ortodoxe.

Prima ediție a avut loc în mai 2014, la împlinirea a 70 de ani de la deportarea evreilor sigheteni. Scopul a fost de a comemora acest eveniment prin aducerea unor supraviețuitori ai lagărelor naziste, care își au originile în Sighet.  Ediția a II-a, din 2015,  a marcat un record de participare internațională: cca 200 de persoane. În 2016 manifestarea nu s-a organizat, motivația oferită fiind aceea că s-ar fi suprapus peste campania electorală și s-a dorit evitarea vreunei ingerințe politice.

„Și în acest an vor veni invitați de pe tot globul, cu precădere din Israel și SUA. Doar că e prima dată când nu mai vin supraviețuitori, din cauza vârstelor lor înaintate, de peste 85 de ani. De aceea, ca temă  a comemorării s-a optat  pentru «Întâlnirea între generații » , în sensul în care vor veni și adolescenți de 10-14-20 de ani, adică generațiile trei și patru ale supraviețuitorilor – a precizat Peninah Zilberman, președinta Fundației Tarbut. Născută în Israel, ea este urmașa familiei Walter, supraviețuitoare de la Auschwitz.

A.G.

Lăsaţi un răspuns