Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
vineri, 26 aprilie 2024

Ioan Corodan: Puterea de a dezvolta orașul

afis corodan

Primăria Baia Sprie Alegeri locale 2017

Răspunsul meu la întrebările primite din partea cetățenilor privind programul electoral și proiectele mele în calitate de candidat la primăria Baia Sprie.

1. Cum credeți dumneavoastră în mod concret că veți reuși să atrageți investitori? Din păcate, această problematică a locurilor de muncă se regăsește frecvent în planurile candidaților, fără ca ulterior să se ducă la îndeplinire cu succes. Aveți vreun plan concret de măsuri în această privința?

Răspuns pe scurt :

Unul din planuri :

Astăzi, 10 hectare în zona penitenciarului Satu Nou sunt prevazute pentru parcelare și punere la dispoziția investitorilor conform legii (prin închiriere,concesiune sau licitație). Pentru ca terenurile sa devina atractive pentru investitori, procedura pentru atribuirea sub orice forma a terenului este de a se adopta o hotărâre de consiliu cu o majoritate de 2/3 din rândul consilierilor locali, și în contextul în care se asigura infrastructura prin realizarea drumului de legătura DN18-Satu Nou de Sus- Drumul Ungurașului.

In calitate de Primar voi face demersurile necesare pentru a sustine si justifica necesitatea adoptarii acestui proiect si de a obtine aprobarea consiliului și demararea acestui plan de dezvoltare.

2. La ce tip de patrimoniu vă referiți când propuneți „valorificarea eficientă a patrimoniului aparținând orașului Baia Sprie” și care sunt direcțiile de acțiune prin care credeți că veți reuși acest lucru?

Răspuns pe scurt :

Direcțiile de acțiune în ceea ce privește valorificarea patrimoniului sunt cuprinse în strategia de dezvoltare a orașului Baia Sprie. Acest document detaliat este disponibil pe pagina de internet a Primăriei Baia Sprie și se referă în primul rând la dezvoltarea și reabilitarea centrului istoric. De asemenea, în strategia de mobilitate urbana și reducere a poluării, propun realizarea de piste ciclabile care sa facă legătura dintre Baia Mare-Baia Sprie și Zona Gutai

3. Nu știu exact care este situația juridică concretă a minelor din jurul orașului, dar, având în vedere experiența dumneavoastră în domeniul mineritului, credeți că ar fi posibil ca Primăria să preia aceste mine în schimbul datoriilor pe care REMIN le are fața de primărie?

Răspuns pe scurt :

REMIN Baia Mare, care gestionează problema siturilor miniere din județ, este în momentul de fata în insolvență. În situația în care aceasta ar intra în faliment, exista posibilitatea preluarii unor situri care ar putea fi revalorizate de catre administratia locala in interesul cetatenilor.

4. În unele parți ale ţării au fost demarate proiecte prin care se are în vedere transformarea fostelor mine în muzee, fapt care ar putea conduce la dezvoltarea turismului și a economiei locale. Știu că gestionarea fondurilor nerambursabile implică existența mai întâi a unor surse proprii de finanțare, fapt care reprezintă de multe ori un obstacol pentru autorități. Cu toate acestea, credeți că ar fi posibil în vreun fel transformarea minelor în puncte de atracție turistică?

Răspuns pe scurt :

Nu exista în momentul de fata situri amenajate decât în domeniul privat.
Astăzi este în discuție accesarea unor fonduri europene în parteneriat cu Remin și grupul G4

(Cehia, Slovacia, Ungaria, Polonia) pentru amenajarea acestor situri miniere și introducerea lor în circuitul turistic.

Rămân la dispoziția dumneavoastră pentru a răspunde tuturor întrebărilor legate de programul propus de mine.

Ioan Corodan
Candidat Independent Primăria Baia Sprie 2017

Lăsaţi un răspuns