Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
vineri, 19 aprilie 2024

Piatra de temelie la biserica Mănăstirii Lăpuşul Românesc

Duminică, 18 iunie, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a participat, în fruntea unui mare sobor, la hramul „Duminica Sfinţilor Români” a Paraclisului Mănăstirii Lăpuşul Românesc, stareţă Stavrofora Maria Magdalena Drăguş,  şi a pus piatra de temelie a viitoarei biserici de zid a mănăstirii.

manastire lapusOficiată în Altarul de vară al Mănăstirii, Sfânta Liturghie Arhierească a fost oficiată de Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin în fruntea unui sobor de peste 25 de preoţi, din care au făcut parte Pr. Dr. Cristian Ştefan, consilier eparhial cultural, Pr. Dr. Florin Stan, protopopul Lăpuşului, Arhim. Pantelimon Ilieş, de la Mănăstirea Rohia, Protos. Varlaam China, duhovnicul mănăstirii, protosingheli, ieromonahi şi preoţi de mir din parohiile protopopiatului.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul de muzică bizantină „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, dirijat de Arhid. Prof. Drd. Adrian Dobreanu.

Dimineaţa, la sosire, Preasfinţitul Părinte Episcop a fost întâmpinat de primarul Ioan Buda al comunei Lăpuşul Românesc şi de mai multe sute de credincioşi din cele câteva mii câte s-au aflat în curtea Sfântei Mănăstiri pentru a se ruga împreună cu soborul la Sfânta Liturghie Arhierească. Generoasa curte a mănăstirii, cu rondouri de flori frumos îngrijite, a fost plină de credincioşi ajunşi în pelerinaj în frunte cu preoţii lor din parohii sau independent.

Cuvânt de învăţătură

Un cuprinzător cuvânt de învăţătură a rostit Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin cu ocazia acestui hram, vorbind despre semnificaţia Duminicii Sfinţilor Români, care se cinstesc în această zi, despre pericopa evanghelică a duminicii, a chemării primilor Apostoli.

„S-a umplut pământul ţării noastre de Sfinţi, ştiuţi şi neştiuţi, iar cerul este plin de ceata Sfinţilor. Sfântul Sinod a trecut, după 1990, în rândul Sfinţilor peste 100 de pătimitori români pentru Biserica lui Hristos. Ei sunt fraţii noştri mai mari, care se roagă pentru noi”, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin.

După încheierea Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin şi soborul a oficiat Slujba de Pomenire a Maicii Stavrofore Iustina Drăguş, trecută de curând la Domnul. Maica Iustina a venit în această mănăstire, alături de sora sa, actuala stareţă Maria Magdalena Drăguş, în 1995, fiind primele vieţuitoare ale acestui aşezământ monahal, şi împreună, cu trudă şi osârdie, au construit un complex monahal în care vieţuiesc 10 maici.

Punerea pietrei de temelie

Încă de la sosirea în mănăstire, surorile Maria Magdalena şi Iustina Drăguş au dorit să pună piatra de temelie pentru o biserică de zid, deşi complexul monahal are o biserică din lemn, târnosită în 13 iunie 2004, amplasată pe o frumoasă colină, la estul complexului monahal. Visul lor începe să prindă viaţă începând de azi, 18 iunie 2017, când Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a pus piatra de temelie a noii biserici de zid, care se va ridica în partea de jos a incintei mănăstirii, de biserică rămânând să se ocupe doar maica stareţă. Noua biserică va avea hramurile „Buna Vestire” şi „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul”.

****

 

Mănăstirea cu hramul „Naşterea Maicii Domnului” din localitatea Lăpuşul Românesc este amplasată pe locul unei vechi mănăstiri, existente în urmă cu circa 500 de ani, care a fost distrusă de vitregiile vremii. Situată pe locul vechi al localităţii Lăpuşul Românesc, după strămutarea satului cu câţiva kilometri mai la vale, fosta biserică a  satului a fost încredinţată unor monahi, care au întemeiat aici o mănăstire, care, la 1418, avea 7 călugări. Invaziile tătare se zice că au distrus-o, iar călugării au fost omorâţi. O Sfântă Cruce a marcat de-a lungul sutelor de ani locul vechii mănăstiri de pe Râoaia, cum se numeşte valea unde este acest aşezământ monahal.

Pe locul fostei mănăstiri a fost înfiinţată noua mănăstire, în 1994, cu sprijinul preotului din sat şi al credincioşilor. Locul a fost sfinţit în 2 octombrie 1994, de Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin.

Complexul monahal cuprinde biserica din lemn, Casa monahală, Casa cu Paraclis, Altarul de Vară, o frumoasă poartă de intrare, din zid, clădirea pentru atelierele mănăstirii, Casa Duhovnicului, Trapeza şi Casa Muzeu.

A. F.

Reader Feedback

Un raspuns catre “Piatra de temelie la biserica Mănăstirii Lăpuşul Românesc”

  1. GIURGIU MARIANNA spune:

    Ma bucur…. foarte frumos acolo acasa la lapusul romanesc si eu chiar daca locuiesc de cativa ani buni in Italia,Acasa pe ruoaia ma regasesc mereu de cate ori revin in tara,bunul dumnezeu sa le ajute sf maici de pe RUOAIA sa isi vada visul implinit.abia astept sa ma reintorc acasa .doamne ajuta…frumoase locuri avem pacat ca trebuie sa traim departe pentru o viata mai buna.cu drag si ganduri bune de la miNE MARIANA GIURGIU din ITALIA.MONTICHIARI BRESCIA.

Lăsaţi un răspuns