Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
vineri, 19 aprilie 2024

Reprezentant al Maramureșului la finala Cupei României la Oină

Sportul nostru tradițional oina își continuă activitatea la nivel național. Astfel, zilele trecute, la Constanța și Mamaia, au avut loc două competiții importante: Cupa României și Campionatul Național de Oină pe plajă, pentru echipele de seniori.

La întrecerile sportive a asistat și maramureșeanul maestru al sportului, Viorel Bălin, cel care a câștigat prima ediție a Cupei României, în urmă cu 62 de ani.

oina 1

Cupa României la Oină, s-a desfășurat la Constanța, pe stadionul de rugby, participând șase echipe: Frontiera Tomis Constanța, Straja București, Biruința Gherăiești (Neamț), Energia Râmnicelu (Rânicu Sărat), Brigada Gherăiești (Neamț), Politehnica Cluj.

În urma jocurilor atractive și echilibrate în semifinalele competiției s-au calificat echipele Frontiera, Energia, Biruința și Straja.

Rezultate: Frontiera Tomis Constanța – Energia Râmnicelu 28-19; Biruința Gherăiești – Straja București 17-14. Pentru locurile trei și patru s-au întercut echipele Straja București și Energia Râmnicelu 18-8, iar pentru locurile unu și doi au jucat Frontiera Tomis Constanța și Biruința Gherăiești, 22-18. Astfel , Frontiera Tomis Constanța a Poliției de Frontieră Constanța, a cucerit pentru a 16-a oară Cupa României la Oină, dovedind încă odată că în prezent este echipa cea mai bună. Această grupare are o tradiție insemnată in jocul de oină, în acest an sărbătorind 45 ani de la înființare.

Înaint de începerea finalei a fost intonat Imnul Național interpretat de cunoscuta solistă a Operei Române , Daniela Vlădescu. Pe lângă spectatorii prezenți s-au aflat și maeștri sportului la oină Gheorghe Drăghici, Viorel Bălin și N. Vlase. La înmânarea medaliilor, cupelor, diplomelor și altor premii, au participat: prefectul Ioan Albu și subprefectul Dan Jeacă, reprezentanții Direcției pentru Tineret și Sport Constanța, alți iubitori și susținători ai acestui sport.

Pe plaja de la Mamaia, s-a desfășurat Campionatul Național de Oină, având în competiție cele șase echipe care au participat și la Cupa României. Jocurile echipelor au fost urmărite cu interes de numeroși spectatori aflați pe plajă, competiția constituind un bun prilej pentru a face cunoscut jocul de oină. În semifinale, Straja București a trecut de Politehnica Cluj, cu scorul de 20-12, în timp ce Frontiera Tomis Constanța a învins-o pe Brigada Gherăiești, cu scorul de 10-5. În finala mică, Brigada Gherăiești s-a impus în duelul cu Politehnica Cluj, cu scorul de 15-3. Finala mare a revenit formației Straja București, care a dispus, cu scorul de 14-10, de Frontiera Tomis Constanța.

Am avut si o convorbire cu maestrul sportului Viorel Balin, pe care îl știu că de dragul oinei participă ca spectator la desfășurarea unor competiții de oină, de la care am aflat cum s-au desfășurat ostilitățile oinistice desfășurate în acest an. Cu atât mai mult că este cunoscut că a făcut parte ca jucător din echipa Știința București, care a obținut primul titlu a Cupei României la Oină, în anul 1955, la Iași. Întrebându-l ce-și dorește pentru viitorul oinei, a răspuns fără ezitare că cel puțin o echipă maramureșană să fie prezentă la principalele competiții naționale.

„Din județul Maramureș nu a participat nici o echipă, cu toate că, și acum considerăm că avem formații bine pregătite în practicarea acestui joc sportiv, cunoscut ca fiind sportul nostru național. Din unele surse am aflat că motivul   neparticipării niciunei echipe din județul nostru ar fi lipsa susținerii materiale , ceea ce evident, nu poate constitui o motivare temeinică. Totuși, Maramureșul a fost reprezentat de jucătorul Bogdan, din echipa Frontiera Tomis Constanța, format la echipa Dinamic Coruia, pregătită de profesorul Călin Moje”, a spus Viorel Bălin.

Conducerea FRO, prin președintele Nicolae Dobre, a înmânat lui Viorel Bălin și o „Diplomă de excelență” pentru meritele sale în slujba oinei.

Vasile Gherman

 

 

 

Lăsaţi un răspuns