Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
sâmbătă, 18 mai 2024

Finanțare pentru Drumul Nordului: 50 de milioane de euro

Ministrul Fondurilor Europene, Marius Nica a fost prezent vineri, 27 octombrie 2017, la Palatul Administrativ din Baia Mare, pentru  a semna cea mai importantă finanțare accesată până în prezent de județul Maramureș, respectiv proiectul de reabilitare a Drumului Nordului. Alături de președintele Consiliului Județean, Gabriel Zetea, în prezența aparatului propriu al instituției, a reprezentanților Instituției Prefectului, a primarilor și a aleșilor județeni, ministrul Marius Nica a semnat contractul de finanțare de 50 de milioane de euro.

finantare Drumul Nordului2În luna noiembrie 2016, Consiliul Județean Maramureș a depus, la Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Nord-Vest, un proiect pentru reabilitarea Drumului Nordului-Maramureș, documentație care a însumat câteva mii de pagini. În luna aprilie 2017, ADR a finalizat procedura de verificare a conformității administrative și a eligibilității cererii de finanțare depusă de către Consiliul Județean Maramureș pentru acest proiect. Documentația de mii de pagini a fost declarată adminisibilă în luna mai 2017, proiectul trecând mai departe în faza de evaluare tehnică și financiară. În 27 octombrie 2017, finanțarea a devenit o certitudine prin semnarea contractului de către ministrul Fondurilor Europene Marius Nica.

Drumul Nordului, un proiect în valoare de 50 de milioane de euro va fi realizat pe traseul Oarța de Jos, Băsești, Ariniș, Sălsig, Gârdani, Fărcașa, Ardusat, Satulung, Șomcuta Mare, Remetea Chioarului, Coaș, Copalnic Mănăștur și Șișești. Este vorba despre reabilitarea DJ 108D, sector limită județul Sălaj – Ariniș – Rodina – Gârdani (DJ 108A); reabilitare DJ108A, sector Gârdani – Fărcașa – Sârbi – Tămaia – Buzești – Ardusat (DJ 193) și DJ 193 sector Ardusat (int. DJ 108A) – limită de județ Satu Mare; reabilitare DJ 182C, DJ 182B – Coaș – Copalnic – Copalnic Mănăștur – Vad – Lăschia – Făurești – DJ 184 (Șurdești); reabilitare DJ182 sector Șomcuta Mare (DN1C) – Coaș (int. DJ 182C); reabilitare DJ 182B sector Șomcuta Mare (DN 1C) – Coaș (int. DJ 182C); reabilitare DJ 193 Ardusat (interior DJ 108A) – Colțirea – Hideaga (DN1C). Gabriel Zetea, șeful administrației județene a arătat că, prin acest proiect, județul Maramureș va îmbunătăți starea tehnică a drumurilor județene din zonă.

Ministrul Marius Nica a avut vineri dimineața, de la ora 10.00, o întâlnire cu parlamentarii Maramureșului, după care, în biroul președintelui Consiliului Județean, începând cu ora 10.30 a purtat discuții cu aparatul de specialitate și cu directorului Aeroportului Internațional Maramureș, Dorin Buda. De la ora 11.00 discuțiile au continuat pe zona metropolitană, la întâlnire participând primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș. De la 11.30, în sala ”Bogdan Vodă” a Palatului Administrativ a avut loc semnarea contractului de finanțare pentru proiectului ”Reabilitarea Drumului Nordului – Maramureș”, după care au fost discuții cu primarii din județ și problemele pe care aceștia le întâmpină în accesarea fondurilor europene.

Gabriel Zetea: Sperăm ca în primăvara anului 2018 să avem un câștigător al licitației pentru execuția lucrării

         Șeful administrației județene, Gabriel Zetea a declarat că se dorește ca, până în primăvara anului viitor, să existe un câștigător al licitației pentru acest proiect atât de important și care să înceapă lucrarea cât mai curând. ”Este un moment festiv pentru Maramureș, deoarece semnăm un proiect extrem de important, reabilitarea Drumului Nordului. Vorbim despre un proiect vechi, care a fost avut în vedere de fiecare executiv al administrației județene din ultimele două decenii. Reabilitarea drumurilor județene este o prioritate a Consiliului Județean Maramureș. Datorită faptului că infrastructura rutieră este departe de a fi așa cum no dorim, încercăm să accesăm atât fonduri europene cât și guvernamentale pentru reabilitarea drumurilor județene. Pentru ca proiectul ”Reabilitarea Drumului Nordului – Maramureș” să ajungă la finanțare a fost o muncă titanică depusă de aparatul de specialitate al Consiliului Județean, care a pregătit o documentație de mii de pagini, dar au fost și nenumărate hotărâri de CJ adoptate de toți aleșii județeni, indiferent de culoarea lor politică, iar acum doresc să mulțumesc fiecăruia pentru interesul arătat”, a concluzionat președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea.

Ministrul Fondurilor Europene, Marius Nica a subliniat faptul că meritul principal aparține atât reprezentanților Consiliului Județean, și cât celor de la minister, pentru modul în care au conlucrat în vederea semnării unuia dintre cele mai mari proiecte finanațate pe drumurile județene. ”13 localități din Maramureș vor fi mai aproape de Europa, 78 de kilometri de drum județean vor fi reabilitați pentru o sumă extrem de importantă, 50 de milioane de euro. Ministerul Fondurilor Europene are bani pe care dorește să îi acorde beneficiarilor, sub mandatul meu fiecare proiect care va îndeplini toate criteriile de eligibilitate va fi finanțat”, a arătat ministrul Fondurilor Europene.

Reprezentantul Guvernului a vorbit și despre Aeroportul Internațional, dând asigurări că lucrările deja executate vor fi finanțate de la Bugetul de Stat, iar apoi se va încerca obținerea acestor fonduri de la Comisia Europeană. ”În anul 2015, finanțările pentru patru aeroporturi au fost blocate. Este vorba despre Satu Mare, Baia Mare, Tulcea și Suceava. Între timp, Baia Mare are singurul aeroport care îndeplinește toate condițiile Comisiei Europene, motiv pentru care, de săptămâna viitoare, voi relua discuțiile pentru a încerca să obținem finanțarea”. Și președintele Consiliului Județean a subliniat faptul că partea de construcție la Aeroportul Internațional Maramureș este deja finalizată, partea de finanțare urmează să fie realizată, iar în vara anului 2018 se va zbura low-cost, din Baia Mare, către diverse destinații din lume.

Biroul de presă al Consiliului Județean Maramureș

 

Reader Feedback

Un raspuns catre “Finanțare pentru Drumul Nordului: 50 de milioane de euro”

  1. herman spune:

    nu inteleg dece targu lapus – baia mare nu este pe lista este un drum foarte circulat dar degeaba noi inca trebuie sa ne rupem masinile si suntem obligati sa mai platim si rovinieta plus ca face si legatura cu judetul cluj prin 2 drumuri

Lăsaţi un răspuns