Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
miercuri, 24 aprilie 2024

„Lada cu zestre” – la Consiliul Local Baia Sprie

Sala de ședință a Consiliului Local Baia Sprie a găzduit evenimentul cultural „Lada cu zestre” realizat cu Marița Grigor din Chiuzbaia. Au participat primarul Alin Sebastian Bîrda, etnologul Pamfil Bilțiu, directorul Casei de Cultură, Sorin Todoran, consilieri locali, angajați ai primăriei, Centrului de Informare Turistică, alți iubitori de cultură, tradiții din orașul Baia Sprie și localitățile aparținătoare.

cl baia sprieA fost pregătit un documentar excepțional în care cei prezenți au avut posibilitatea să vadă tradițiile înaintașilor noștri care sunt păstrate cu sfințenie de această femei de la vârsta de 12 ani. La vârsta de 12 ani, mama sa a învățat-o să facă ciur punându-i pentru prima dată acul și ața în mână. La 13 ani a început să toarcă, iarna nelipsindu-i caierul din mână.

Imaginile scot în relief viața de la țară, îndeletnicirile oamenilor, familia țăranului român, ocupația și multe altele.

Marița Grigor a vorbit despre pregătirea cânepii, melițat, hrebini, jocul de la șură, șezători, vâltori, gube și cergi, lucruri cu care femeia și ceilalți săteni și-au câștigat existența. Fata pădurii, baba care lua laptele de la vaci sau alte povești cu feți frumoși și zmei au stârnit intersul celor prezenți la manifestare. Astfel de acțiuni sunt necesare pentru a nu ne uita trecutul. Dacă ne pierdem tradițiile și credința atunci nepoți noștri vor ajunge mult mai rău ca noi.

Vasile Gherman

Reader Feedback

Un raspuns catre “„Lada cu zestre” – la Consiliul Local Baia Sprie”

  1. Robert spune:

    pai de producatorul filmului ati uitat ? 😉

Lăsaţi un răspuns