Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
miercuri, 22 mai 2024

Vremea în Maramureș. Variații de temperatură până în 23 februarie

Vremea a fost în general frumoasă. Cerul a fost mai mult senin. Vântul a suflat în general slab. Temperaturile maxime au avut valori cuprinse între 5 grade Celsius (Târgu Lăpuș, Ocna Șugatag  și Sighetu Marmației și 7 grade Celsius  Baia Mare). Cel mai rece a fost, în cursul nopții, în Pasul Prislop și în Pasul Gutâi – 10 grade Celsius, respectiv -7 grade Celsius la Târgu Lăpuș. La această oră, valorile temperaturii aerului indică -7 grade Celsius la Ocna Șugatag, Petrova, Sighetu Marmației și Borșa, -1 grad Celsius în Baia Mare.

Rețeaua de drumuri naționale din județ este practicabilă. Pe sectoarele de drumuri naționale se circulă în condiții de iarnă.

asfalt la negruCarosabilul este curat, dar parțial umed pe majoritatea sectoarelor de drumuri naționale. S-a intervenit cu trei utilaje și s-au împrăștiat 4,9 tone de material antiderapant pentru a preveni formarea poleiului. Stratul de zăpadă măsura 70 cm la Vf. Iezer, 25 cm la Cavnic, 20 cm la Băiuț, 15 cm la Săcel, 13 cm la Luhei, 12 cm în Baia Borșa și Poiana Borșa, 10 cm la Ocna Șugatag și Mara, 9 cm la Târgu Lăpuș, 8 cm la Moisei, 7 cm la Ruscova, Șieu și Groșii Țibleșului, 4 cm la Firiza.

Debitele și nivelurile cursurilor de apă din județ au fost ușor variabile. î Nu au fost semnalate probleme pe cursurile de apă din județ. Exploatarea amenajării hidrotehnice Strâmtori-Firiza se desfășoară în conformitate cu regulamentul de exploatare, în condiții de siguranță. Gheața este prezentă la malul râurilor Vișeu, Cisla, Vaser, Ruscova, Botiza, Mara și Cosău. Curg sloiuri de gheață pe râul Suciu.

Pentru astăzi, prognoza meteorologică prevede că vremea va fi apropiată de normalul termic al perioadei. Cerul va fi mai mult noros. Pe arii restrânse vor cădea precipitați slabe, predominant sub formă de ninsoare. Vântul va sufla în general slab, la moderat, cu unele intensificări trecătoare (cu viteze la rafală de 40-50 km/h). Temperaturile maxime vor avea valori cuprinse între 2 grade Celsius și 6 grade Celsius. Cele minime vor fi cuprinse între -1 grad Celsius și -4 grade Celsius.

Conform prognozei meteorologice medie de la Centrul European, în județul Maramureș valorile de temperatură vor avea mici variații de la o zi la alta până în data de 23 februarie și vor fi caracterizate de temperaturi maxime cuprinse între 3 și 4 grade Celsius, iar cele minime între -5 și -2 grade Celsius.

În perioada 24-26 februarie se prevede o răcire a vremii, cu temperaturi în cursul dimineții de până la -6 grade Celsius, respectiv până la -12 grade Celsius noaptea.

Din data de 27 februarie vremea se încălzește, temperaturile, regimul termic va fi apropiat de normalul acestei perioade, astfel că, în data de 4 martie, temperaturile maxime vor fi cuprinse între 2-4 grade Celsius, iar cele minime de până la valoarea de -4 grade Celsius. Precipitații mixte, local mai însemnate cantitativ sunt prevăzute în perioada 23-24 februarie. Ulterior, se prevede apariția precipitațiilor sub formă de ninsoare, dar în general slabe.

Conducătorii de autovehicule pot solicita informații despre starea de practicabilitate a rețelei de drumuri rutiere sau anunța dacă întâmpină probleme în trafic la Secția de Drumuri Naționale Baia Mare, telefon 0262 212138, respectiv S.C. Drumuri și Poduri S.A. Maramureș, telefon 0262 213144.

Instituția Prefectului – Județul Maramureș

Lăsaţi un răspuns