Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
miercuri, 12 iunie 2024

60.000 de lei pentru punerea în siguranță a turnului bisericii din Buteasa

La Palatul Administrativ s-a desfășurat joi, 7 februarie, o întâlnire de lucru convocată de prefectul Vasile Moldovan pentru luarea măsurilor necesare de reabilitare a bisericii din localitatea Buteasa. La ședință au participat subprefectul Alexandru Cosma, vicepreședintele Consiliului Județean, Ioan Doru Dăncuș, primarul orașului Șomcuta Mare, Ioan Gheorghe Buda, directorul Ioan Marchiș, reprezentanți ai Episcopiei Ortodoxe a Maramureșului și Sătmarului, dar și ai Parohiei Buteasa, arhitecți, proiectanți și reprezentanți ai unor organizații neguvernamentale.

sedinta prefe biserica buteasaÎn cadrul discuțiilor s-a arătat că acoperișul bisericii, monument istoric, a fost afectat de căderile masive de zăpadă și s-a prăbușit. În urmă cu mai mulți ani a fost realizat un proiect de reabilitare a bisericii, care a fost susținut și promovat de către autoritățile județene și autoritățile administrației publice locale la nivel central. Nu au fost primite fonduri, datorită faptului că biserica nu se afla în domeniul public/ proprietatea unității administrativ-teritoriale, ci în domeniul privat, iar obligativitatea apartenenței domeniului public reprezenta unul dintre condițiile de eligibilitate. În acest context, trebuie identificate parteneriate și soluții de finanțare pentru reabilitarea și salvarea bisericii, monument istoric și de patrimoniu al județului nostru, a precizat prefectul Vasile Moldovan.

Vicepreședintele Consiliului Județean Maramureș, Ioan Doru Dăncuș, a menționat despre condițiile de oportunitate, dar și lucrări de reparații sau mentenanță care pot fi finanțate de autoritățile locale sau județene.

Specialiștii în domeniu au afirmat că, în prima fază, ar fi vorba de lucrări de punere în siguranță a turnului bisericii, respectiv a structurii de susținere, în valoare de peste 60.000 lei. Pentru executarea lucrărilor de conservare a bisericii este nevoie de realizarea unui studiu și de o expertiză care trebuie realizată de către o persoană/firmă autorizată specializată în domeniul restaurării și conservării monumentelor istorice.

Termenul stabilit de autorități pentru realizarea expertizei la situația actuală a bisericii este de 30 zile, urmând ca mai apoi să fie întocmit proiect pentru executarea lucrărilor de reabilitare și conservare a bisericii din localitatea Buteasa.

Instituția Prefectului – Județul Maramureș

Lăsaţi un răspuns