Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
duminică, 23 iunie 2024

PROPUNERE: Olimpiada de Limba romani, la Șomcuta Mare

Frecvența elevilor de etnie romă la Școala Gimnazială ”Petofi Sandor” din Coltău a fost analizată de inspectorul pe problemele romilor din cadrul Instituţiei Prefectului Judeţul Maramureş, Cristina Moldovan, împreună cu inspectorul școlar pentru minorități problemele din cadrul Inspectoratului Şcolar Județean Maramureş, Edith Lapşanszki.

La discuțiile referitoare la prezența la cursurile școlare, respectiv situația abandonului școlar au participat directorul Robert Mezei, directorul adjunct Crina Petruș, mediatorul școlar, cadre didactice și elevi. S-a pus accent pe importanța conștientizării elevilor de etnie romă cu privire la frecventarea orelor de curs, dar și la semnificația accesului la educație, respectiv locurile special alocate pentru romi în învățământul liceal și gimnazial. Pentru anul școlar 2018-2019 sunt înscriși 330 elevi romi, din care 95 sunt preșcolari, 169 sunt înscriși în clasele 0-IV, iar 66 elevi în clasele V-VIII.

romiÎn cadrul proiectului ”Incluziune socială prin intervenţii integrate inovativ şi eficient” implementat de Primăria Comunei Coltău prin programul de finanţare POCU 4.1. sunt incluși 92 elevi romi, care după finalizarea orelor de curs au asigurată masa de prânz și beneficiază de sprijin pentru realizarea temelor școlare. Tot în cadrul acestui proiect au fost incluse 18 persoane adulte care sunt cuprinse în programul ”A doua șansă” pentru ciclul primar de învățământ. Inspectorul pentru problemele romilor Cristina Moldovan a propus ca în acest an locul pentru desfăşurarea olimpiadelor județene de limba şi literatura romani şi istoria şi tradiţiile romilor să se desfășoare la Liceul Teoretic “Ioan Buteanu” din Şomcuta Mare.

 

 

I.P.

Lăsaţi un răspuns