Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
joi, 20 iunie 2024

Propuneri pentru modificarea legislației după pagubele produse de mistreți

La solicitarea cetățenilor afectați de pagubele produse de către mistreți, prefectul Vasile Moldovan a convocat o întâlnire la care au participat primarii Pavel Octavian, Ioan Mătieș, directorii Virgil Țânțaș, Gabriel Tămâian reprezentanți de la DSVSA, AJVPS, Garda Forestieră, Direcția Silvică Maramureș și ai asociațiilor/cetățenilor.

primari la prefecturaPrefectul Vasile Moldovan a spus: ” În ultimii doi ani am efectuat mai multe demersuri prin care am discutat inclusiv cu primarii despre posibilitatea acordării de despăgubiri, având în vedere că procedura este complicată. Am convocat această întâlnire de lucru pentru a identifica soluții și propune modificarea legislației în vederea stabilirii unei proceduri simplificate pentru despăgubirea cetățenilor cărora le-au fost distruse culturile. Din răspunsul primit de la Garda Forestieră rezultă că nu au fost depuse dosare/procese verbale în conformitate cu  prevederile legislației în vigoare pentru acordarea de despăgubiri”.

        

Reprezentantul Gărzii Forestiere a precizat că modificările aduse la legea vânătorii au fost declarate neconstituționale de către Curtea Constituțională. Din cota stabilită pentru recoltarea mistreților la nivelul județului nostru, valabilă până la jumătatea lunii mai s-a recoltat 84% (din 2760 mistreți cotă aprobată au fost recoltați 2328).

Primarul comunei Recea, Pavel Octavian, a precizat că problema majoră o reprezintă pagubele produse de mistreți la culturile de porumb. Din cauza pagubelor produse de mistreți mare parte a terenurilor au rămas nelucrate, a menționat și primarul Ioan Mătieș. În Baia Sprie, mistreții au distrus, inclusiv zona viticolă.

Reprezentanții autorităților, dar și cetățenii au propus următoarele: modificarea urgență a legii vânătorii; realizarea unei estimări a numărului de mistreți, demersuri pentru majorarea cotei de vânătoare a porcilor mistreți; realizarea îngrădirii cu garduri electrice a perimetrelor; redimensionarea fondurilor de vânătoare pentru a nu include în perimetru zone agricole; demersuri legislative la nivel central; realizarea unei proceduri de acordare a despăgubirilor.

Prefectul Vasile Moldovan a declarat că va fi constituit un colectiv tehnic de lucru din reprezentanții autorităților administrației publice locale, instituțiilor publice cu atribuții în acordarea de despăgubiri, juriști și reprezentanți ai proprietarilor fondurilor de vânătoare și administratori de fonduri cinegetice (Direcția Silvică Maramureș și AJVPS), reprezentanți ai asociațiilor/cetățenilor care vor propune atât proceduri de prevenție, respectiv de acordare a despăgubirilor, dar și de modificare a legislației în domeniu care va fi transmisă la nivele central ministerelor, respectiv parlamentarilor pentru inițiativă legislativă pentru prezentarea și dezbaterea în comisii, iar ulterior în plen.

           

I.P.

Lăsaţi un răspuns