Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
vineri, 19 aprilie 2024

Invazie de mistreți, la Ciolt. Oamenii cer sprijin autorităților

„Terenurile agricole ne-au fost invadate de porcii mistreți. Ne-au distrus terenurile și culturile agricole. Mai avem un pic și ne intră în case. Nu mai putem cultiva nimic. Acum mai apar și caprele și distrug ce a rămas. Nu am venit cu ură! Ne vărsăm furia pe hotar. Am venit să cerem ajutor!”

Acestea sunt doar o parte dintre declarațiile făcute de ciolteni în biroul primarului Gheorghe Buda.

cioltGheorghe Buda, primarul orașului Șomcuta Mare, a fost solicitat să acorde sprijin cetățenilor din Ciolt (localitate aparținătoare orașului Șomcuta Mare) în rezolvarea problemelor care au apărut din cauza porcilor mistreți. Un grup de ciolteni a fost primit de primar miercuri, 13 martie, pentru a discuta în detaliu despre situația terenurilor și a culturilor agricole. „Am venit astăzi 15 oameni, dar mâine putem veni 40. Suntem revoltați pentru pagubele create. Vin porcii și ne distrug terenurile și culturile. Noi nu putem face nimic, iar vânătorii nu ne ajută. Spun că împușcă, dar nu aude nimeni și nici la vânătoare nu-i vedem, ne spun că pe timp de noapte nu au voie să acționeze, iar terenurile sunt pline de turme de porci după lăsarea întunericului. Avem măsuri de agromediu și culturi distruse. Legea zice să punem garduri, dar e greu să îngrădești zecile de hectare pe care le avem. Dacă nimeni nu ne ajută, nu mai merită să cultivăm nimic pentru că am ajuns să muncim pentru a hrăni mistreții”, a declarat Vasile Indre.

„Astfel de probleme sunt în toate localitățile din administrație. Nu sunt străin de situație și înțeleg problema cetățenilor și revolta lor. S-a vorbit în repetate rânduri despre schimbări în Legea vânătorii, dar lucrurile se mișcă destul de încet”, a subliniat Gheorghe Buda.

Pentru ca vânătorii să intervină cu operativitate și să ia măsuri concrete în teren, primarul a înaintat o adresă către Asociația Județeană a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi, însă situația a fost adusă și la cunoștința Instituției Prefectului Maramureș.

 

Lăsaţi un răspuns