Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
joi, 25 aprilie 2024

150 de ani de ASTRA, la Șomcuta Mare

ASTRA se reunește la Șomcuta Mare într-o acțiune aniversară. Se împlinesc 150 de existență a ASTRA (Asociația Transilvană pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român) pe plaiuri chiorene.

adunarea generala astraSâmbătă, 7 septembrie, de la ora 10.00, la Casa de Cultură „Aurel Buteanu”, Adunarea Generală prilejuită de sărbătorirea a 150 de ani de la înființarea Despărțământului ASTRA Șomcuta Mare.

„Sunt așteptați membrii ASTREI și simpatizanții acesteia din toate localitățile ținutului, parteneri și reprezentanți ai instituțiilor culturale și din administrația locală și județeană, alături de reprezentanții despărțămintelor din țară”, a declarat Alina Talpoș, președinte ASTRA Șomcuta Mare.

În cadrul evenimentului se va organiza Conferința Națională: „ASTRA și drumul spre Marea Unire: naționalism și democrație”, susținută de prof. univ. dr. Ioan Bolovan, membru corespondent  al Academiei Române, dar și lansarea celui de-al doilea nr. al revistei „ASTRA Șomcuteană”, ediție jubiliară.

Tot cu acest prilej, corurile din Buciumi și cel din Șomcuta Mare vor susține recital, iar elevii de la Liceul Teoretic „Ioan Buteanu” și cei de la Clubul Elevilor Șomcuta Mare vor prezenta un spectacol folcloric.

Evenimentul este organizat cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Șomcuta Mare, în colaborare cu Casa de Cultură „Aurel Buteanu”, Liceul Teoretic „Ioan Buteanu”, Clubul Elevilor Șomcuta Mare, Protopopiatul ortodox Chioar și cel greco-catolic.

„150 de la înființarea primului Despărțământ din Șomcuta Mare al Asociațiunii Transilvane pentru  Literatura Română și Cultura Poporului Român (ASTRA) reprezintă ani în care s-a investit în ridicarea nivelului de dezvoltare intelectuală, în valori materiale și spirituale, în imaginea unei comunități. Ca reprezentant al administrației locale vă asigur de tot sprijinul în acțiunile organizate de ASTRA, astfel încât acest for să rămână un simbol cultural al neamului, o forță vie și activă a luptei pentru păstrarea şi întărirea unităţii poporului român”, a declarat Gheorghe-Ioan Buda, primarul orașului Șomcuta Mare.

Lăsaţi un răspuns