Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
sâmbătă, 14 decembrie 2024

Gheorghe Buda despre problema deșeurilor: Nimeni nu e rău intenționat

Probleme legate de gestionarea deșeurilor în mai multe localități din județ. În unele zone ale judeţului au fost depistate deșeuri depozitate ilegale, iar în altele deșeurile nu sunt ridicate sau nu se respectă programul de salubrizare din cauza problemelor legate de depozitare.

primaria-somcuta-mareTotul a început după ce, în baza unei decizii date de instanță, depozitul de la Teplița (Sighetu Marmației) nu a mai putut prelua deșeurile din partea de nord a județului, acestea fiind transportate la Oradea și Zalău, ceea ce a dus la perturbarea programului de salubrizare. În ceea ce privește sudul județului, în prezent, deșeurile sunt transportate la Satu Nou de Jos, însă și aici, depozitarea va fi oprită începând cu 10 februarie. Deoarece investiția de la Fărcașa (pentru managementul deșeurilor în sistem integrat) nu este finalizată, autoritățile județene caută soluții pentru amenajarea unui depozit temporar de deșeuri, astfel încât populația să nu rămână cu deșeurile în poartă. Până în prezent au fost luate în discuție mai multe amplasamente: foste platforme miniere, fosta flotație centrală, terenuri de la marginea localităților.

La Șomcuta Mare, discuțiile legate despre amenajarea unui depozit temporar de deșeuri a încins spiritele. S-a luat poziţie fiind invocată frica de poluare, de mirosuri pestilenţiale, invazie de şerpi şi şobolani etc.

La sfârşitul lunii decembrie 2020, consilierii din Şomcuta Mare şi-au dat acordul de principiu (vot unanim) urmare a scrisorii de intenţie transmisă de Consiliul Judeţean prin care se solicita concesionarea a 3 ha de teren, pe o perioadă de maxim 3 ani, pentru amenajarea unui depozit temporar de deşeuri. Între timp, CJ a încercat să găsească şi alte amplasamente. O hotărâre de consiliu judeţean a fost adoptată, abia la sfârşitul săptămânii trecute (vineri, 8 ianuarie), hotărâre ce face referire la amplasamentul de la Şomcuta Mare. Tot vineri, primarul Gheorghe-Ioan Buda a dat publicităţii un punct de vedere, fiind oferite detalii despre amplasament şi ceea ce ar dori Consiliul Judeţean să facă pe acel teren.

Luni, 11 ianuarie, Consiliul Local Şomcuta Mare s-a întrunit din nou, pe ordinea de zi fiind pus un proiect legat de dezmembrarea suprafeţei şi trecerea ei în domeniul public, însă proiectul a fost retras de pe ordinea de zi la solicitarea primarului. Şedinţa s-a transformat într-o dezbatere publică cu cetăţenii, însă numărul celor care au putut participa la discuţii a fost limitat din cauza condiţiilor impuse pentru prevenirea infecţiei cu COVID-19.

 

În calitate de reprezentant al administraţiei locale, primarul Gheorghe Buda a subliniat că nimeni nu este rău intenţionat. „Acordul de principiu care s-a votat, în unanimitate, nu înseamnă că mâine avem deşeuri la Şomcuta Mare. Sunt paşi care trebuie urmaţi până la o hotărâre cu efecte juridice, ceea ce nu se face fără studiu de impact şi studiu de mediu. Nici vorbă să se fi făcut transferul terenului către Consiliul Judeţean, nici măcar trecerea suprafeţei solicitate în domeniul public. Dezbaterile de astăzi au lămurit aceste aspecte, iar populaţia trebuie să ştie că nimeni nu este rău intenţionat”, a subliniat Gheorghe-Ioan Buda, după şedinţa de astăzi.

Lăsaţi un răspuns