Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
joi, 18 aprilie 2024

IPS Iustin, la Buciumi. Binecuvântarea capelei şi Sfânta Liturghie

Duminică, 17 octombrie, Preasfinţitul Părinte Iustin, episcopul Maramureşului şi Sătmarului, s-a aflat în mijlocul credincioşilor din Parohia Buciumi, Protopiatul Chioar, paroh pr. Ciprian Coza, secretar protopopesc, înconjurat de un sobor de preoţi şi arhidiaconi.

biserica buciumiHotărârea Permanenţei Eparhiale referitoare la proiectul eparhial „Nicio parohie fără capelă de cimitir”, lansat în urmă cu câţiva ani, a constituit un factor de mobilizare pentru preoţii şi consiliile parohiale în a ridica astfel de construcţii. Şi  în Parohia Buciumi s-a finalizat capela de cimitir, cu hramul „Sâmbăta lui Lazăr”, fiind binecuvântată de Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin în această duminică, înainte de începerea Sfintei Liturghii.

După binecuvântarea capelei de cimitir, a fost săvârşită Sfânta Liturghie Arhierească în interiorul bisericii cu hramurile „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” şi „Duminica Tuturor Sfinţilor” ridicată în localitate în urmă cu 150 de ani.

Soborul a fost alcătuit din Arhim. Dr. Casian Filip, consilier eparhial social  filantropic şi mare eclesiarh al Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare, Pr. Ciprian Coza, paroh, Pr. Teodor Florian, pensionar, Pr. Gheorghe Draghiş, paroh în Satulung, Pr. Mircea Lung, paroh în Mesteacăn, Pr. Călin Lupşe, paroh în Hovrila, Arhid. Teodosie Bud, consilier eparhial economic,  Arhid. Vlad Verdeş, inspector eparhial pentru catehizarea tineretului, Arhid. Lucian Burnar, secretar eparhial, şi Arhid. Dr. Nifon Motogna, administratorul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul Psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, dirijat de Arhid. Prof. Drd. Adrian Dobreanu, şi corul parohiei, dirijat de Gelu Hotea, student la Academia de Muzică „George Dima” din Cluj-Napoca, iar la priceasnă a cântat şi Tania  Criste, localnică.

În rândul credincioşilor, care au umplut biserica, s-au aflat primarul Gheorghe Buda al oraşului Şomcuta Mare, binefăcători şi maicile de la nou înfiinţata Mănăstire „Buna Vestire” din Şomcuta Mare, stareţă maica  Paisia.

Cuvântul de învăţătură

Cuprinzătorul cuvânt de învăţătură rostit de Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a intrat la sufletul credincioşilor prezenţi, prin învăţăturile care s-au desprins din el şi mesajul de iubire transmis de a-L urma întocmai pe Iisus Hristos, după învăţătura pe care ne-a lăsat-o prin Sfânta Scriptură.

Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a explicat apoi credincioşilor de ce cuvântul nu rodeşte în zilele de azi, când sunt atâtea mijloace de comunicare, iar cuvântul lui Dumnezeu spus de preoţi şi Episcopi se aude pe tot pământul, instantaneu, prin internet, dar cu toate acestea nu suntem toţi pământul cel bun, despre care este vorba în pilda semănătorului din Evanghelia de azi.

Pentru ceea ce a făcut în cei 5 ani de când este aici paroh, Părintele Ciprian Coza a fost distins cu Ordinul Omagial „Justinian Arhiepiscopul”.

Cu Medalia Omagială „Justinian Arhiepiscopul” au fost distinsă Asociaţia Corală „Buciumenii Chioarului”, la 89 ani de activitate corală, binefăcătorii Sorina Lupşe şi Marin Indre.

Diplome ale Anului Omagial au primit Consiliul Parohial, Comitetul Parohial, primarul Gheorghe Buda, Petre Vaida, Valer Onţ, Ioan Indre, Vasile Mărieş, Florin Vlad.

Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a primit în dar din partea preotului paroh şi a credincioşilor din parohie o bederniţă cu icoana „Duminica Tuturor Sfinţilor” şi un coş de flori.

 

Lăsaţi un răspuns