Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
sâmbătă, 20 aprilie 2024

CJ dat in judecata de Regia Autonoma a Distributiei si Exploatarii Filmelor Romania Film

Marul discordiei – cinematograful Dacia din Baia Mare

Consiliul Judetean (CJ) Maramures a fost actionat in instanta de catre Regia Autonoma a Distributiei si Expoatarii Filmelor “Romania Film”. Regia s-a adresat instanttei de contencios administrative pentru a cere anularea actului administrative emis de Consiliul Judetean privind administrarea imobilului in care se afla cinematograful Dacia din Baia Mare.

La sfarsitul lunii iunie, Consiliul Judetean a aporobat un proiect de hotarare care viza administrarea imobilului , acesta urmand sa primeasca o noua destinatie. In 30 iunie, CJ Maramures a aprobat o hotarare privind acceptarea treceri imobilului din domeniul privat al statului si administrarea Regiei Autonome “Romania Film” in administrarea Ansamblului Transilvania. Prin aceasta hotarare, intentia Consiliului Judetean era de a transforma cinematograful in sediu pentru Ansamblul National Folcloric Transilvania. Hotararea a fost votata in unanimitate. Dupa aprobarea acestei hotarari Consiliul Judetean intentiona sa faca adrese spre Ministerul culturii si guvern in vederea promovarii unei  hotarari prin care cinematograful sa treaca in domeniul public al judetului si administrarea Ansamblului Transilvania.

Dreptul de a cere invocat de autoritati

Ani la rand, cinematograful a fost administrat de o firma din Cluj, dar aceasta s-a retras, iar imobilul a trecut in administrarea statului. Demersuri privind obtinerea cinematografului a facut si administratia locala Baia Mare, dar, dupa modificarea legislatiei privind administrarea, imobilul s-a reintors in patrimonial Regiei. De asemenea, demersurile facute de catre Consiliul Judetean nu s-a finalizat cu preluarea cladirii din centrul orasului Baia Mare. “Noi ne-am exprimat intentia de a prelua acest imobil. Avem dreptul sa cerem, iar pentru un astfel de drept nu putem fi sanctionati”, a declarat Dumitru Dumuta, secretarul CJ. Nici demersurile facute la Ministerul Culturii de catre CJ nu s-a soldat cu preluarea cladirii, deoarece adresa trimisa a ramas fara raspuns. In schimb, la inceputul lunii octombrie, CJ Maramures a fost actionat in instanta de catre Regia “Romania Film”. La primul termen de judecata s-a solicitat amanare pentru studierea intampinarii. Cauza urmeaza sa fie solutionata in 2011.

Lăsaţi un răspuns