Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
luni, 9 septembrie 2024

Dorinta autoritatilor: Spitalul Judetean Baia Mare- unitate de categoria a II-a

Spitalul Judetean de Urgenta „Dr. Constantin Opris” Baia Mare trebuie mentinut in categoria a II-a spun autoritatile judetului. Reprezentantii Consiliului Judetean (CJ) Maramures au precizat ca includerea unitatii sanitare intr-o alta categorie ar influenta capacitatea de a asigura asistenta medicala. Discutii privind clasificarea unitatilor sanitare cu paturi s-au purtat intre reprezentantii administratiilor judetene si responsabilii de la centru, concluzia fiind ca spitalele judetene se incadreaza in categoria II si III.

„Clasificarea spitalelor de urgenta, conform ordinului ministrului Sanatatii, se va realiza din punct de vedere al competentelor, resurselor materiale si umane si al capacitatii de a asigura asistenta medicala de urgenta si ingrijiri medicale pacientilor aflati in stare critica. Spitalul Judetean Baia Mare se incadreaza in categoria a II-a si aici ar trebui mentinut. O alta categorie, cum ar fi a III-a, ar elimina din capacitatea spitalului anumite tipuri de servicii medicale, de interventii, ori, Spitalul judetean Baia Mare, arte capacitate de a asigura asistenta medicala de performanta si face interventii si pentru pacienti din alte judete”, a declarat Mircea Man, presedintele Consiliului Judetean Maramures.

Clasificarea-influenteaza finantarea spitalului

La nivelul ministerului Sanatatii se lucreaza, in acesta perioada, la clasificarea unitatilor sanitare cu paturi. Aceasta se face in functie de competenta, iar noul sistem va ajuta la stabilirea unor proceduri clare de directionare a pacientilor in sistem, la realizarea unei strategii de dezvoltare a spitalelor privind dotarea cu echipamente, dar si la finantarea acestor unitati. La baza acestui proces sta un proiect, emis in luna septembrie a acestui an, care prevede clasificarea spitalelor in 5 categorii, in functie de competente. Astfel, criteriile care stau la baza clasificarii sunt legate de structura organizatorica a spitalului, tipul serviciilor medicale furnizate, personalul de specialitate medico-sanitar incadrat, continuitatea asistentei medicale si dotarea cu echipamente si aparatura medicala, precum si numarul de paturi si numarul de persoane pe care-l deserveste.

Lăsaţi un răspuns