Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
sâmbătă, 20 aprilie 2024

Noi valori ale taxei auto de la 1 ianuarie 2011

Guvernul a modificat OUG 50/2008 pentru instituirea taxei de poluare pentru autovehicule, a declarat ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely. Astfel, taxa de poluare va creste in medie cu 45-50%, incepand cu 1 ianuarie 2011, in functie de vechime si de capacitatea cilindrica a masinii, cu accent pe cresterea taxei pentru autovehicule mai vechi de 10 ani.

Ministrul Mediului a explicat ca in anul 2010 au fost importate circa 120 de mii de masini, din care mai mult de jumatate avand mai mult de 10 ani vechime, in timp ce statul a acordat, prin voucherele distribuite prin Programul de reinnoire a parcului auto, circa 722 de milioane de lei din Fondul de mediu pentru casarea masinilor mai vechi de 10 ani.

„Statul roman nu poate sa-si permita sa se vina cu aceste masini vechi, fara a avea o prevedere de protejare, mai ales impotriva acelor masini care polueaza foarte mult”, a subliniat Laszlo Borbely.

O alta modificare se refera la introducerea taxei pentru autovehiculele cu norma de poluare Euro 5, cu o valoare care va varia, in functie de capacitatea cilindrica, de la 60 de euro la maxim 1200 de euro.

Ordonanta va intra in vigoare la 1 ianuarie 2011, a mai declarat ministrul Mediului, insa pentru autovehiculele achizitionate in vederea inmatricularii in Romania inainte de 31 decembrie 2010 si care nu au fost inmatriculate in Romania pana la intrarea in vigoare a acestei ordonante se aplica vechile taxe de poluare. Pentru aceasta, persoanele care urmeaza sa inmatriculeze masinile trebuie sa prezinte autoritatii fiscale competente pentru calculul taxei de poluare, in vederea luarii in evidenta, pana la data de 31 ianuarie 2011, o cerere insotita de dovada platii integrale sau a unui avans, avand la dispozitie inca 30 de zile pentru a-si completa dosarul.

„In total ar fi 60 de zile pentru ca cei care aduc masinile acum, in ultimele zile, sa aiba timp sa faca toate formalitatile” a explicat ministrul Mediului.

De asemenea, ministrul Borbely a afirmat ca Guvernul va continua Programul Rabla si in anul 2011, respectand aceleasi conditii ca in anul 2010, adica 3 vouchere a cate 3.800 de lei, Program care va demara la 1 februarie  2011.

Lăsaţi un răspuns