Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
sâmbătă, 20 aprilie 2024

18 grupari destructurate de politistii de frontiera

bilant ijpf

bilant ijpf

Situatia operativa la frontiera de stat romano-ucraineana, din zona de responsabilitate a IJPF Maramures, a fost vasta si deosebit de complexa in anul 2010, fiind caracterizata prin depistarea mai multor cazuri de contrabanda, trafic cu autovehicule furate din strainatate, migratie ilegala, trafic de droguri  etc.

In data de 21 ianuarie la sediul IJPF Maramures a avut loc Analiza activitatii desfasurate de politistii de frontiera maramureseni in anul 2010, la care au participat, alaturi de sefii institutiilor cu care inspectoratul coopereaza, Sandu Pocol, prefectul judetului, primarul municipiului Sighetu Marmatiei, Eugenia Godja, prim-procuror Florin Deac din cadrul Parchetului de pe lânga Tribunalul Maramures si procuror sef Mircea Hrudei- DIICOT Servicul Teritorial Cluj.

Atât reprezentantul IGPF – comisar sef de politie Liviu Galos – director al Directiei de Combatere a Migratiei Ilegale si a Infractionalitatii Transfrontaliere din cadrul IGPF, cât si ceilalti invitati au apreciat rezultatele obtinute de politistii de frontiera din Maramures in anul 2010.

Astfel, in anul precedent, politistii de frontiera maramureseni au intocmit 299 dosare penale sub aspectul savârsirii a 739 infractiuni de catre 519 persoane din care 46 au fost arestate sau retinute.

Tot in perioada de referinta, au fost destructurate 18 grupari infractionale organizate, formate din 80 de persoane. Aceste grupari au fost axate pe contrabanda cu tigari de provenienta ucraineana.

Numarul sanctiunilor, in crestere

Perioada analizata s-a caracterizat prin intensificarea fenomenului contrabandei cu tigari, numarul infractiunilor crescand pe aceasta linie cu 175%, fata de aceeasi perioada a anului trecut. Pe linie de contrabanda au fost inregistrate un numar de 68 dosare penale pentru savârsirea a 278  infractiuni, in care au fost cercetate 216  persoane.

In anul 2010, la nivelul  IJPF Maramures s-au inregistrat un numar  de 23 evenimente de trecere ilegala a frontierei de stat, din care 14 in scopul migratiei ilegale. Au fost depistati si retinuti 33 cetateni ucraineni si 2 cetateni din Federatia Rusa, care au incercat sa intre in tara prin P.T.F. Sighetu Marmatiei cu documente de calatorie falsificate (vize Schengen, vouchere, etc) cu scopul de a imigra intr-o tara din spatiul Schengen.

Pe linia traficului cu arme, munitii si substante explozive au fost intocmite 8 dosare penale pentru comiterea a 10 infractiuni de catre 10 persoane.

Tot in aceasta perioada au fost executate 106 mandate de aducere si efectuate 80 de perchezitii domiciliare.

Au fost descoperite si ridicate in vederea confiscarii 581.473 pachete tigari in valoare totala de 4.579.511 lei si au fost indisponibilizate 43 de autovehicule  din care, 15 utilaje, 19 autoturisme si 9 mopede, valoarea totala a acestora este estimata la peste 1.400.000 €.  De asemenea pe linia traficului de droguri au fost confiscate 502,69 grame rezina de Cannabis si 7 grame de Cannabis .

Au fost aplicate 736 sanctiuni contraventionale din care 272 de  avertismente. Valoarea totala a amenzilor aplicate este de 241.660 lei.

Lăsaţi un răspuns