Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
vineri, 19 aprilie 2024

Disfunctionalitati in Politia Locala

Mircea Dolha

Mircea Dolha

“Politia Locala nu functioneaza asa cum cere legea si cum si-ar dori baimarenii”, a declarat Mircea Dolha, miercuri, 26 ianuarie, la sedinta de Colegiu Prefectural. Declaratia a fost facuta in cadrul dezbaterilor privind modul de organizare si serviciile pe care le presteaza Politia Locala. In opinia viceprimarului, desfiintarea Politiei Comunitare si infiintarea celei locale nu e decat “aceeasi Marie cu alta palarie”.

“Avem o lege care prevede desfiintarea Politiei Comunitare si infiintarea Politiei Locale. Cu toate acestea, in realitate, nu putem angaja personal, nu putem achizitiona masini pentru desfasurarea activitatii. Mai mult, cu toate ca Politia Locala s-a infiintat la sfarsitul lunii decembrie a anului trecut, nici pana acum nu s-a definit relatia cu politia nationala”, a declarat Dolha. El a explicat ca pentru relatia dintre Politia Locala si cea nationala nu au aparut reglementari legislative, astfel ca exista riscul de suprapunere a unor servicii. “Politia locala ar trebui sa fie in strada, mai ales in zonele in care se inregistreaza frecvent probleme de ordine publica. Mai ales pe timp de noapte, se impune prezenta acestor lucratori in cartierul Alescandri, Garii, zona pietelor agroalimentare, dar acest lucru nu se poate face pana cand guvernantii vor intelege ca este nevoie de derogare pentru a infiinta in realitate Politia Locala, pentru ca acum avem doar scriptic aceasta institutie”, a declarat Dolha. Viceprimarul a mai aratat ca dintre cele 169 de posturi prevazute in organigrama, mai putin de jumatate sunt ocupate, dintre care 41 sunt la Serviciul de Ordine Publica, asta pentru ca guvernul a blocat posturile.

Servicii suprapuse cu cele ale politiei nationale

Un alt aspect care trebuie clarificat este cel legat de suprapunerea serviciilor cu cele ale politiei nationale. “Atat pe linie de servicii de circulatie, cat si in ceea ce priveste ordinea publica, Politia Locala risca sa se suprapuna cu politia nationala. Grav este si faptul ca avem si corpul de control de disciplina in constructii sau serviciul comercial care nu pot face verificari, cu toate ca exista localuri care functioneaza in ilegalitate. Nici serviciul de circulatie nu este functional pentru nu s-au facut reglementari la nivel central”, a precizat Dolha.

Pentru ca Politia Locala sa-si poata desfasura activitatea, viceprimarul i-a cerut subprefectului sa intervina la nivel central pentru a obtine derogari privind deblocarea posturilor si reglementari privind atributiile serviciilor. “O sa ma implic in aceasta problema si o sa fac demersurile pe care le-ati cerut, dar as dori sa va adresati si in scris Institutiei Prefectului pentru aceste solicitari”, a raspuns prefectul Sandu Pocol.

Lăsaţi un răspuns