Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
marți, 23 aprilie 2024

Raportul de evaluare aprobat in domeniul Sistemului Informatic Schengen

Raportul de evaluare al Romaniei in domeniul Sistemului Informatic Schengen (SIS) / SIRENE a fost aprobat vineri, 28 ianuarie, in cadrul reuniunii grupului de lucru Evaluare Schengen, ce are loc la Bruxelles.

Raportul este unul pozitiv si subliniaza faptul ca Romania corespunde in totalitate standardelor Schengen pe componenta SIS/SIRENE si a fost acceptat de statele membre, inclusiv de reprezentantul francez in cadrul grupului SCHEVAL, care anterior solicitase un timp suplimentar pentru studierea raportului.

Adoptarea acestui raport incheie parcursul tehnic al Romaniei de aderare la Spatiul Schengen.

Romania a parcurs, in perioada 2009-2010,  sapte misiuni de evaluare in domeniile cooperare politieneasca,  protectia datelor personale, vize, frontiere maritime, frontiere aeriene si frontiere terestre.

Toate rapoartele de evaluare Schengen aferente misiunilor desfasurate pe parcursul anilor 2009-2010 au fost aprobate succesiv in cadrul grupului de lucru Evaluare Schengen.

Ultima misiune de evaluare, cea in domeniul Sistemului Informatic Schengen / SIRENE, a avut ca obiectiv verificarea modului in care sunt indeplinite criteriile si standardele Schengen in implementarea acestui sistem in Romania de catre structurile cu competente in domeniu.

Grupul de lucru Evaluare Schengen (SCH-EVAL) este un grup tehnic la nivel de experti care gestioneaza toate aspectele care tin de procesul de evaluare Schengen atat al statelor candidate, cat si de procesul de evaluare periodica al celorlalte state deja membre ale spatiului Schengen ( toate statele membre ale spatiului Schengen sunt evaluate din cinci in cinci ani pe toate domeniile, respectiv cooperare politieneasca, protectia datelor personale, vize, frontiere externe si SIS/SIRENE).

Lăsaţi un răspuns