Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
marți, 23 aprilie 2024

Drumuri cu polei si ceata

Trafic in conditii de iarna pe drumurile din Maramures. Carosabilul mai multor sectoare de drumuri este acoperit cu zapada, iar pe altele se inregistreaza polei si ceata. Pe DN 18, in Pasul Prislop, Viseu de Sus si Petrova, stratul de zapada framantata de pe carosabil ajunge la un centimetru. Din cauza precipitatiilor sub forma de ninsoare, lapovita si burnita si a temperaturilor scazute, pe mai multe drumuri din partea de nord si cea de sud a judetului s-a format polei. Angajatii societatii care au contractat serviciile de intretinere a drumurilor judetene au intervenit cu 21 de autoutilaje si au imprastiat 165 tone de material antiderapant.

Reprezentantii Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta (CJSU) au precizat ca, pe mai multe sectoare de drumuri nationale:  DN 17 C si DN 18 C, in zona orasului Viseu de Sus, ceata a dusc la scaderea aceentuata a vizibilitatii in trafic. Vizibilitatea este redusa sub 50 de metri, respectiv pe un tronson al DN 18, in Pasul Prislop, la Borsa, vizibilitatea a scazut sub 100 de metri. In astfel de conditii, se recomanda conducatorilor auto sa circule preventiv, cu viteza redusa, adaptata la conditiile de drum.

Rauri monitorizate

Debitele cursurilor de apa din judet au fost usor variabile, fiind influentate de fenomenele de iarna. Cu toate ca, la sfarsitul saptamanii, pe raul Firiza cota de atentie a fost depasita cu 8 centrimetri, nivelul apei a scazut. Reprezentantii CJSU au precizat ca se mentine podul de gheata pe raul Iza, la Vadu Izei, unde apa curge pe sub podul de gheata. Alte poduri de gheata s-au format pe raurile Iza, Mara si Suciu, precum si pe Cosau si Botiza. Gheata la mal s-a format pe raurile Tisa, Viseu, Vaser, Ruscova, Iza, Mara, Lapus, Cavnic si Firiza. „Toate cursurile de apa sunt monitorizate permanent de catre angajatii Sistemului de Gospodarire a Apelor si ai Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta. Hidrologii prevad pentru perioada urmatoare debite si niveluri in usoara crestere, dar raman influentate, in continuare, de fenomenele de iarna prezente pe toate raurile”, a declarat Dan Buca, purtator de cuvant CJSU Maramures.

Vremea se incalzeste

Pentru urmatorul interval, meteorologii au anuntat ca vremea va continua sa se incalzeasca usor. Cerul va prezenta innorari temporare si vor cadea precipitatii mixte, slabe, ce vor favoriza producerea poleiului si pe alocuri ninsori. Vantul va sufla cu intensificari in zona inalta, unde va viscoli zapada.  Temperaturile vor avea valoarea cuprinsa intre -3 grade Celsius, iar maximele vor ajunge la  4 grade Celsius. Pe arii restranse se va semnala ceata.

Lăsaţi un răspuns