Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
miercuri, 24 aprilie 2024

Muschi incordati in CL

Gheorghe Gradinaru

Gheorghe Gradinaru

Schimb de replici, nervi si muschi incordati in sedinta ordinara a Consiliului Local Baia Mare. Sedinta a inceput cu mesaje de felicitare si urari de bine transmise de Ludescher Istvan, viceprimar cu atributii de primar, consilierilor sarbatoriti in aceste zile. De la urari si strangeri de mana, consilierii au trecut, in scurt timp, la replici dure. Spiritele s-au incins in momentul in care s-a dezbatut un proiect de hotarare privind  darea in folosinta gratuita, pe o perioada de 99 de ani, a unei suprafete de teren, in favoarea unei biserici. Este vorba de biserica “Inaltarea Domnului”, de pe strada Victor Babes, care a solicitat 637 mp de teren. In proiect se aratat ca biserica intentioneaza sa amenajeze pe acest teren, spatiu verde.

In sedinta de joi, consilierii au fost nevoiti sa aleaga intre interesul bise-ricii si satisfactia cetatea-nului sau interesul comunitatii si respectarea actelor juridice si administrative emise pana acum. Pentru luarea unei decizii, unii consilieri au argumentat ca demersul este in interesul bisericii, in timp ce altii

s-au opus, invocand faptul ca terenul solicitat este prin intr-un Plan Urbanistic Zonal (PUZ), votat si aprobat  de Consiliul Local. Gheorghe Gradinaru, initiatorul proiectului, le-a cerut consilierilor sa nu trateze solicitare din punct de vedere politic, motivand ca “nu exista biserica de dreapta sau de stanga”. Pentru a avea garantia ca toata lumea stie despre ce teren este vorba, consilierii PNL au aratat ca biserica s-a construit pe un teren care a fost acordat tot de catre consi-liul local. Mai mult, supra-fata solicitata nu este lipita de terenul bisericii. Mai mult, conform unui PUZ votat in Consiliul Local, pe terenul solicitat de biserica s-a aprobat amenajarea unor locuri de parcare.

Refuzul – considerat umilinta

Ovidiu Stefan (consilier PSD) a precizat ca soli-citarea bisericii poate fi admisa, mai ales ca este vorba de un teren plin de vegetatie uscata. “Nu putem analiza doar cu sufletul si sa acordam tot ceea ce ni se cere. Daca e vorba doar de amenajarea zonei, a spatiului verde, putem sa respingem cererea si sa ne ocupam, prin serviciile care apartin de primarie, de lucrarile de amenajare. Spun asta pentru ca biserica se afla in lucru de mai multi ani, asta din cauza problemelor financiare. Daca nu dispune de fonduri pentru finalizarea lucrarilor de la biserica, nu crede ca vor avea posibilitatea sa amenajeze spatiul verde. Acestea sunt motivele pentru care cred ca ne putem ocupa noi, de acest aspect”, aq declarat Calin Bota, consilier cu atributii de viceprimar. Interventia lui Bota a fost criticata de initiatorul proiectului. “Nu umiliti o credinta, o biserica. Puteti sa ma umiliti pe mine, dar biserica nu”, a spus apasat Gradinaru.

Spatiu verde – social

Pe fondul disputelor aparute, viceprimarul Ludescher a intervenit in discutie pentru a informa consilierii ca, alaturi de solicitare, reprezentantii bisericii au depus si a adresa. “Prin acest document, suntem informati ca, pe spatiul pe care il solicita, biserica vrea sa construiasca in viitor un asezamant cultura”, a precizat Ludescher. Interventia acestuia nu a dus la calmarea spiritelor, ci dimpotriva, replicile au continuat. “Numai daca vreti sa va puneti muschii cu mine puteti sa incercati sa dovediti ca in ultimii 20 de ani, la aceasta biserica nu s-a construit nimic. Nu-mi cereti sa intru in detalii pentru ca as putea sa spun mai multe, dar voi deranja pe unii”, a spus Ovidiu Stefan, replica fiindu-i adresata lui Bota. “Si eu sunt prieten cu preotii de acolo, dar consi-der ca nu trebuie sa ne incordam muschii doar pe seama prieteniilor pe care le avem, ci ar fi mai indicat sa facem astfel de gesturi pentru scopuri nobile, care sa serveasca intreaga comunitate”, a subliniat Bota.

Supunerea la vot a proiectului a pus capat tensiunilor, insa doar pentru un moment pentru ca nu a fost sustinut de prea multi consilieri si nu a fost adoptat.

Lăsaţi un răspuns