Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
marți, 23 aprilie 2024

Sarpanta doborata de rafale de vant

4 autoturisme au fost avariate

sarpanta

sarpanta

Intensificarile de vant au smuls o sarpanta de pe un bloc, situat pe Bd. Traian din Baia Mare, care a ajuns pe trotuarul si spatiul verde din fata blocului, respectiv pe carosabilul bulevardului. Suprafata de sarpanta a fost doborata pe o suprafata de aproximativ 50 de metri patrati.

Desi zona este una destul de circulata, nu au fost ranite persoane. Au fost avariate de bucati de eternita si de lemne folosite in constructia sarpantelor patru autoturisme. De asemenea, a fost afectata alimentarea retelei de troleibuz, respectiv serviciile de telefonie, internet si televiziune prin cablu ale unei societati comerciale. In cadere, bucatile de sarpanta au distrus mai multe cosuri de evacuare a gazelor de la microcentralele de apartament si acoperisurile unor magazine situate la parterul blocului.

Subprefectul Gyongyike Bondi a fost anuntat de producerea situatiei de urgenta si a dispus deplasarea la fata locului a membrilor comitetului local pentru situatii de urgenta si a pompierilor militari

Dupa apelul telefonic primit prin sistemul unic de apeluri de urgenta 112 la fata locului s-au deplasat doua echipaje de pompieri militari din cadrul Detasamentului Baia Mare care au intervenit pentru degajarea bucatilor de sarpanta de pe carosabil. Un echipaj al Biroului Politiei Rutiere Baia Mare a asigurat desfasurarea circulatiei rutiere pe un singur sens al bulevardului, in scopul de a permite pompierilor militari sa degajeze zona de resturile de material lemnos si eternita.

O echipa de interventie de la societatea care asigura transportul public urban la nivelul municipiului Baia Mare a ajuns la fata locului si lucreaza pentru repararea cablurilor de pe linia de troleibuz care au fost rupte in cadere de bucatile provenite din sarpanta. Pompierii militari au urcat pe acoperisul blocului si au indepartat resturile de material lemnos si de eternita care au ramas suspendate de marginea acoprisului si care puteau cadea in orice moment, punand in pericol viata cetatenilor.

Deoarece pe blocul de locuinte a mai ramas o parte din sarpanta, respectiv lemne si bucati de eternita, care la noi intensificari ale vantului puteau fi doborate si pune in pericol viata cetatenilor sau produce alte pagube materiale s-a luat decizia suplimentarii fortelor de interventie cu o echipa operativ de la jandarmi. Acestia impreuna cu pompierii militari au actionat pentru indepartarea de pe blocul de locuintelor a sarpantei ramase, respectiv a bucatilor de lemn si eternita.

Angajati ai Primariei Baia Mare vor verifica, in zilele urmatoare, daca constructia sarpantei pe blocul de locuinte s-a executat cu indeplinirea obligatiilor prevazute de lege (autorizatie de constructie, firma specializata). In caz contrar, asociatia de proprietari sau cetatenii din blocul de locuinte care au montat sarpanta fara sa respecte legislatia vor suporta achitarea valorii pagubelor tuturor celor care au fost afectati de prabusirea acesteia.

Lăsaţi un răspuns