Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
joi, 25 aprilie 2024

Vant si vreme rece in Maramures

vant puternic

vant puternic

Racire accentuata si intensificari de vant in Maramures– asta spune prognoza pentru perioada urmatoare. Institutia Prefectului a primit  de la Centrul Centrul Meteorologic Regional Transilvania Nord  o informare meteorologica care vizeaza schimbari de temperatura. Avertizarea este valabila in intervalul 15 octombrie, ora 06.00 – 17 octombrie, ora 12.00.

In adresa se mentioneaza ca, in aceasta perioada, vremea se va raci accentuat, iar valorile termice vor fi cu 6-8 grade Celsius mai scazute decat cele climatologice ale perioadei. Vantul va prezenta intensificari temporare indeosebi in zona montana. In cursul zilei de sambata vor cadea precipitatii sub forma de ploaie, care izolat, spre seara, se pot transforma in lapovita si ninsoare. La munte va ninge. Temperaturile maxime vor atinge valori cuprinse intre 7-11 grade Celsius, iar cele minime intre -6 grade Celsius si -1 grad Celsius.

Echipe de interventie, pregatite in plan local

Subprefectul Gyongyike Bondi, in calitate de presedinte al Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta, a solicitat informarea comitetelor locale pentru situatii de urgenta si pregatirea echipelor de interventie. De asemenea, si membrii grupurilor de suport tehnic din cadrul CJSU Maramures au fost instiintati de prognoza meteorologica.

Avertizari pentru turisti

Avand in vedere prognoza meteorologica pentru zona montana, ninsoare si intensificari ale vantului, solicitam turistilor care doresc sa se aventureze pe trasee montane sa renunte la parcurgerea unor trasee dificile sau necunoscute pentru a nu fi pusi in situatia de a fi expusi unor pericole care sa le puna in primejdie viata, iar daca totusi se deplaseaza pe munte este indicat sa isi anunte prezenta in zona jandarmilor montani si salvamontistilor.

Atentie la sarpante

O atentie deosebita trebuie acordata si sarpantelor de pe blocurile de locuinte, ce pot fi smulse de rafalele de vant puternic si pot pune in pericol viata persoanelor care trec sau se afla prin acele zone. Proprietarii de autovehicule sunt sfatuiti sa nu-si parcheze masinile sub copacii izolati sau in apropierea unor arbori care se pot fi prabusiti de rafalele de vant  si produce daune acestora. Aceeasi sugestie este de a nu lasa autoturismele nesupravegheate in apropierea stalpilor, panourilor publicitare, constructiilor cu elemente de arhitectura ce pot fi dislocate, precum si a imobilelor aflate in constructie sau care sunt dezafectate si care se pot prabusi pe autovehicule. In cazul afectarii de vantul puternic al unor stalpi de la retele de iluminat public sau ruperii unor cabluri electrice, cetatenii sunt indemnati sa nu atinga acesti stalpi sau firele cazute la pamant. Cetatenii sunt rugati sa anunte, prin sistemul national unic de apeluri de urgenta112, aparitia unor probleme generate de intensificarile de vant.

Lăsaţi un răspuns