Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
joi, 25 aprilie 2024

Elicopter adus in Maramures- pentru stingerea incendiului de la Chiuzbaia

padure in flacari

padure in flacari

Un elicopter al Ministerului Administratiei si Internelor (MAI) va sprijini actiunea de stingere a incendiului de pe Valea Chiuzbaii. Incendiul de vegetatie uscata din Muntii Gutâi a afectat 20 hectare de padure, iar lichidarea acestuia este ingreunata de trunchiurile de copaci uscati, cioate, dar si de pamântul specific de turba.

 

La fata locului sunt sase pompieri militari, personalul de la ocoalele silvice si de la Comitetul local pentru situatii de urgenta  Baia Sprie care incearca delimitare si lichidare focului. Acestia vor fi sprijiniti in stingerea incendiului de un elicopter din cadrul Inspectoratului General de Aviatie al MAI.

 

Dan Buca, purtatorul de cuvant al Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta (CJSU) Maramures, a precizat ca accesul la fata locului este unul dificil, pe pante abrupte, cauza declansarii fiind in cercetare. ”Pentru o interventie operativa si eficienta in zona a fost anuntata conducerea Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta si a MAI, fiind solicitat sprijinul unui elicopter dotat special pentru interventii de stingere a incendiului”, a precizat Sandu Pocol, prefectul judetului.

 

Elicopterul apartine Inspectoratului General de Aviatie si este programat sa aterizeze in jurul pranzului pe Aeroportul International Baia Mare. “Se va intervene cu un aparat de zbor de tip MI-17, care este echipat cu instrumente si autopilot pentru operare in toate conditiile. Elicopterul este dotat cu o instalatie speciala montata la bord pentru transportul de apa. Capacitatea de apa care poate fi imprastiata de acest timp de elicopter este de 3.000 litri. Acest elicopter a participat la stingerea incendiilor de padure din judetele Sibiu, Alba, Valcea (Muntii Lotrului) si Bistrita Nasaud (Muntii Rodnei). Exista posibilitatea ca echipajul elicopteruluisa realizeze un survol deasupra zonei de producere a incendiului pentru evaluarea si evolutia incendiului. De asemenea, este planificata si efectuarea unui zbor deasupra comunei Suciu de Sus, in zona Valea Serpoaia, unde la aceasta ora s-a declansat un alt incendiu de vegetatie uscata. Alimentarea cu apa a elicopterului se va realiza din acumularea Strâmtori-Firiza”, a declarat purtatorul de cuvant al CJSU.

 

 

 

Lăsaţi un răspuns