Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
sâmbătă, 20 aprilie 2024

Parteneriat romano-italian pentru protectia varstnicilor

Nicolae Boitor

Nicolae Boitor

Reprezentantii Consiliului Judetean (CJ) Maramures si cei ai Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC), intentioneaza sa incheie un parteneriat romano-italian pentru protectia persoanelor de varsta a treia. In acest scop, o delegatie a CJ au facut o deplasare in Italia, la Parma.

Delegatia CJ s-a deplasat in Italia la invitatia fundatiei italiene, Colser Auroradomus. Intalnirea se doreste a fi un prim pas pentru realizarea unui parteneriat romano-italian pe segmentul asistentei sociale pentru persoanele adulte, parteneriat care sa poata fi concretizat in proiecte viitoare. Vizita a inclus si prezentarea a patru centre de asistenta sociala a persoanelor varstnice, functionale in Parma si in zonele limitrofe. In Maramures, nu a existat pana acum un astfel de proiect privind cresterea calitatii asistentei sociale pentru persoanele adulte, cu toate ca  judetul are peste 68.000 de locuitori cu varsta peste 65 de ani, iar in casele de batrani exista doar 250 de locuri.

 

Investitie de 35 – 40 milioane de euro

 

Reprezentantii CJ au precizat ca italienii si-au aratat disponibilitatea de a implementa un proiect in Maramures, care sa raspunda nevoilor de asistenta sociala reducand, astfel, perioada de spitalizare pentru persoanele de varsta a treia si  favorizand caile de ingrijire la domiciliu. Proiectul ar presupune construirea unor structuri rezidentiale (centre de zi pentru persoanele in varsta), dar si infiintarea unor centre de cercetare si formare profesionala. „S-a stabilit un prim contact si s-au purtat discutii de principiu. Proiectul ar presupune construirea unor centre rezidentiale, in special in zone rurale, ceea ce presupune o investitie de 35 – 40 de milioane de euro. Partenerii italieni ar contribui cu experienta si asistenta tehnica, iar Consiliul Judetean ar pune la dispozitie locatiile. Beneficiari vor fi persoanele care au nevoie de asemenea servicii, acesta fiind un segment prea putin acoperit in Maramures. In plus, acest proiect ar insemna si crearea unui numar de locuri de munca”, a declarat Nicolae Boitor, directorul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului.

Lăsaţi un răspuns