Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
vineri, 26 aprilie 2024

Dezbinare in USL, la initiativa primarului Chereches

Catalin Chereches

Catalin Chereches

Diavolul a intrat in turma de porci, spune purtatorul de cuvant al PNL

Scindare in Uniunea Social-Liberala (USL). Ruptura s-a produs la nivel de Baia Mare, oras in care activeaza si organizatiile judetene. Dezbinarea a fost vizibila in 1 Decembrie, la ceremonialul de depunere de coroane la Monumentul Ostasului Roman. Membrii USL spun ca primarul municipiului Baia Mare este cel care a pus umarul la scindarea USL. „Diavolul a intrat in turma de porci”, a spus Cristian Niculescu Tagarlas, purtator de cuvant al PNL Maramures.

 

Totul a pornit de la o reuniune a PSD Baia Mare la care a participat Catalin Chereches, primarul municipiului Baia Mare, precum si doi reprezentanti ai Uniunii Nationale pentru Progresul Romaniei (UNPR). Aici s-a vorbit despre ceremonia organizata de Ziua Nationala a Romaniei, dar si de aspecte ce tin de pregatirea pentru alegerile europarlamentare de anul viitor. Mai mult, vineri, 29 noiembrie, in sedinta Consiliul Local Baia Mare, primarul a anuntat ca reprezentantii PSD, PC, UNPR, UDMR si PP-DD au semnat un protocol de colaborare, protocol ce se doreste a fi extins la nivelul judetului. S-a vorbit de crearea unei platforme pentru dezvoltarea municipiului Baia Mare- modelul urmand a fi preluat de CJ Maramures. La doar o zi dupa acest anunt, dezbinarea a fost vizibila – la depunerea de coroane de 1 Decembrie, PSD si UNPR s-au delimitat de PNL si PC.

 

Ciceu face trimitere la fabule

Cel care a facut publica situatia dintre partidele din Uniune este Zamfir Ciceu, presedintele Consiliului Judetean Maramures si presedinte interimar al Partidului Conservator (PC), filiala Maramures. Dupa ceremoniile organizate cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei, presedintele CJ a postat pe profilul de facebook un mesaj prin care arata ca USL nu mai exista in Maramures. „Azi a fost o zi importanta pentru Maramures, din cel putin doua puncte de vedere. Evident, ale subsemnatului. In primul rand, ceea ce era vizibil de ceva vreme ca, in Maramures, USL nu mai exista in fapt. Prin participarea in mod separat la depunerea de coroane a Aliantei de Centru Stanga, aceasta s-a delimitat de partenerii de alianta PNL si PC. Nu pot decat sa constat ca atare acest fapt. In acest context, o reasezare a conducerii executive a judetului Maramures, apare ca iminenta”, a aratat Ciceu. La finalul postarii, Ciceu a facut trimitere la fabula „Racul, broasca si o stiuca”. Racul, broasca si stiuca sunt cele trei personaje ale acestei fabule ale lui Alecu Donici si impreuna se hotarasc sa urneasca un sac cu grau ce cazuse in iaz. Desi cu totii se straduiesc, ei nu reusesc pentru ca nu isi unesc fortele. Autorul critica in aceasta fabula lipsa solidaritatii oamenilor, individualismul si indeamna la unitate si fratie. „Merita recitita, e plina de intelepciune. Prietenii stiu de ce!”, asa si-a incheiat Ciceu postarea. „E deranjant ceea ce au facut. Daca vor sa se delimiteze, pot sa o faca, insa sa spuna public acest lucru”, a mai spus Ciceu.

 

Nemes: Unii se comporta, in politica, la fel ca niste copii mici

„Hhhhmmmmm ……rabdare Zamfir, rabdare……nu-i poti convinge si nu-i poti ucide deci?! Daca diavolul a ajuns in turma de porci, calea spre prapastie le este deschisa”, a comentat Cristian Niculescu Tagarlas, purtator de cuvant al PNL Maramures. Acesta spune ca a recomandat rabdare, aceasta fiind una din tehnicile de lupta, iar despre demoni- a facut referire la o opera literara care i-a venit in minte in momentul in care a scris comentariul. Pe de alta parte, liberalii se arata optimisti ca situatia va reveni la normal. Ovidiu Nemes, presedinte interimar al PNL, a declarat ca nu s-a produs nicio scindare, insa unii dintre cei care fac politica se comporta ca niste copii care-si fura jucariile unul altuia si apoi se supara. De asemenea, purtatorul de cuvant al PNL Maramures spune ca, in cursul acestei saptamani lucrurile vor intra pe un fagas normal, invocand faptul ca Baia Mare trebuie sa tina cont de politica organizatiilor judetene.

 

PSD se pune in garda

 

In ceea ce priveste reasezarea conducerii executive a judetului, la care face referire Ciceu, este explicata tot intr-o postare pe facebook, ca un raspuns la comentariul legat de faptul ca unii se mai intreaba cine e presedintele CJ: Ciceu sau Zetea? „Cei mai vocali, muncesc precum „Musca la arat”. Latra, ca doar atat stiu sa faca. Vorbaraie multa, fapte ioc. Cam asta e realitatea. Oamenii fac distinctia intre cei care muncesc cu adevarat si cei care muncesc ca musca la arat. Maramuresenii sunt oameni inteligenti si nu trebuie subestimati. Cei care fac asta vor avea surprize mari”, a explicat Ciceu.

Comentariul acestuia i-a iritat pe social-democrati. Liviu Marian Pop, senator PSD de Maramures, sustine ca presedintele CJ s-a suparat ca vacarul pe sat. „Aud ca presedintele Consiliului Judetean a uitat sa comande, pentru 1 Decembrie, coroane sub sigla USL si se supara ca vacarul pe sat pe reprezentantii celorlalte partide. A uitat domnia sa ca este sigla sub care (si fara de care) a ajuns in aceasta prea mare functie pentru dansul”, a aratat Pop. „Nu intra in sarcina presedintelui de CJ sa comande coroane in numele partidelor politice sau a uniunii”, a replicat Ciceu.

Pe de alta parte, liderii PSD se pun in garda. Reprezentantii PSD recunosc faptul ca au facut o greseala privind ceremonialul prilejuit de Ziua Nationala, greseala fiind una minora care nu reprezinta un motiv pentru ruperea USL sau schimbarea din functie a vicepresedintelui CJ, Gabriel Zetea. „Reasezarea conducerii executive a judetului se poate face cu votul plenului. Prin vot am ajuns pe functie, atat eu, cat si vicepresedintele Emil Marinescu. Daca la nivel de CJ nu va exista sustinere, voi face un pas in spate”, a declarat Gabriel Zetea. Acesta a mai precizat ca in calitate de presedinte al PSD va milita pentru realizarea proiectelor pe care le au in plan pentru 2014, motivand ca acestea nu se pot implementa decat printr-o voce comuna, cea a USL. „Oricine incearca un atac la adresa USL este iresponsabil”, a subliniat Zetea. Acesta recunoaste ca, in dupa-amiaza zilei de joi, PSD s-a intalnit cu reprezentantii UNPR intr-o sedinta. „A fost o sedinta a PSD-UNPR, parteneri in cadrul Aliantei Centru Stanga. La reuniunea noastra a fost prezent si primarul Chereches, in calitate de membru al Aliantei Centru-Stanga. Am discutat, la aceasta sedinta despre pregatirile pentru alegerile europarlamentare, despre actiunile de 1 Decembrie”, a recunoscut Zetea. Vicepresedintele CJ recunoaste si faptul ca in ceea ce priveste Ziua Nationala, PSD a gresit. „Imi asum greseala, dar nu am stiut de intentia PNL si PC de a depune o coroana comuna din partea USL. Este un incident minor”, a punctat Zetea. Reprezentantii PSD au mai aratat se opun ruperii USL. „Din punct de vedere al PSD dorim sa mentinem cat mai mult alianta USL. In perspectiva alegerilor europarlamentare unde PSD si UNPR va avea candidat comun si pentru ca ne dorim un scor mare este firesc sa incepem munca din timp. Niciodata la PSD nu s-a pus in discutie eliminarea colegilor din USL: PNL, respectiv PC”, a declarat Cosmin Drulea, purtator de cuvant PSD Maramures.

Lăsaţi un răspuns