Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
vineri, 19 aprilie 2024

PSD vrea sa refaca proiectul de legatura rutiera intre Maramures si Ucraina

Pod cu patru benzi pentru drum cu doua benzi

pod peste Tisa

pod peste Tisa

Noul pod peste Tisa va fi reproiectat. Asta sustin reprezentantii PSD Maramures si o spun cu convingere. Toate acestea, dupa ce USL a facut praf proiectul podului de peste Somes, la Ulmeni (unde autovehiculele trebuie sa treaca raul cu bacu’), dupa ce drumurile rapide au fost scoase de pe lista prioritatilor, iar proiectul pentru centura de ocolire a municipiului Baia Mare nu-si gaseste finantare.

 

Noul pod peste Tisa, care sa faca legatura intre Maramures si Ucraina, ar putea deveni realitate in 2014. Asta sustine Gabriel Zetea, presedintele PSD Maramures. Zetea a aratat ca podul peste Tisa este una dintre investitiile pe care, anul viitor, le va sustine, cu prioritate, atat Consiliul Judetean, cat si ministrul PSD, Dan Sova. Mai mult, conform declaratiilor lui Zetea, podul va avea patru benzi, cu toate cu drumul spre Ucraina are doar doua benzi, iar parte romana este dispusa sa realizeze intreaga investitie. Realizarea legaturii rutiere este considerata una extrem de importanta, mai ales ca cel mai apropiat punct de trecere al frontierei pentru trafic greu este la Halmeu, iar maramuresenii au dezvoltat, in ultimii ani, afaceri cu Ucraina, iar unii agenti economici au radacini adanc infipte in PSD.

In prezent, singura legatura dintre Maramures si Ucraina este peste podul istoric de la Sighet, unde traficul greu nu este permis.

 

Partea romana pregatita sa sustina intreaga investitie

 

Presedintele PSD Maramures sustine ca lucrarile la pod vor fi demarate din 2014 si ca proiectul va fi refacut. ~n acest scop, in aceasta saptamana, o echipa a Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR)- Regionala Cluj va veni in Maramures, pentru a discuta cu prefectul despre acest proiect. „Cei de la Regionala vor discuta cu prefectul Anton Rohian despre reproiectarea podului, respectiv refacerea proiectului tehnic al acestui, cu largirea de la doua la patru benzi, cate doua pe fiecare sens, astfel incat acesta sa fie asa cum ne-am dorit cu totii, un pod care sa poata intr-adevar sa faca legatura economica intre cele doua parti si care sa asigure schimburi comerciale solide intre partea romaneasca si cea ucraineana”, a declarat Zetea. Presedintele PSD Maramures sustine ca, datorita  protestelor din ultima perioada din tara vecina, realizarea acestui proiect intampina anumite dificultati, iar daca vecinii de peste Tisa nu vor putea sustine financiar investitia, partea romana este dispusa sa faca integral podul. „La nivelul CNADNR se cauta solutii inclusiv pentru situatia in care vom trebui sa realizam singuri investitia. Daca partea ucraineana nu vine la timp cu finantarea pentru pod, partea romana va trebui sa suporte integral investitia”, a spus Zetea.

Lăsaţi un răspuns