Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
joi, 25 aprilie 2024

Prefectul Rohian, il trimite pe deputatul Dolha sa invete geografie

Atacul lui Mircea Dolha, deputat PNL, la adresa prefectului Anton Rohian nu a ramas fara raspuns. In replica sa, Anton Rohian ii recomanda deputatului sa mearga la scoala pentru a invata geografie, notiuni de care are nevoie pentru a identifica si localiza apele, judetele si localitatile.

Mircea Dolha

Mircea Dolha

Disputa dintre cei doi a fost generata de un proiect prin care Institutia Prefectul a solicitat fonduri pentru indiguirea raului Viseu care din cauza malului surpat prezinta pericol de producere a unor situatii de urgenta la Bistra. Prefectul a facut public demersul facut la centru pentru alocarea fondurilor necesare indiguirilor si consolidarilor de mal, ceea ce l-a iritat pe deputatul Dolha. Zilele trecute, intr-o conferinta de presa, parlamentarul PNL l-a acuzat pe prefect ca vrea sa-si faca imagine, ca a pus in pericol finantarea, aratand ca PNL a facut demersuri inca de anul trecut la ministrul liberal pentru a obtine fondurile necesare. Mai mult Dolha a spus ca prefectul a incurcat proiectele, aratand ca de la nivel central s-au alocat fonduri pentru Valea Bistrei din Bihor, nu pentru Maramures. Totodata, Dolha i-a recomandat prefectului Rohian „sa-i lase sa munceasca pe cei care stiu sa faca asta”.

Liberalii au plecat, dar Ponta a ramas

„Eu chiar muncesc si stiu cum se face asta, iar rezultatele sunt vizibile. Ma implic in proiectele de dezvoltare a judetului si bat la usile ministerelor de cate ori trebuie. Am batut si la usile ministrilor liberali. Cred ca ar trebui sa vorbeasca despre imagine si munca cei care vor cu adevarat sa fie langa oameni”, a declarat prefectul. Anton Rohian a mai aratat ca in ciuda faptului ca PNL a iesit de la guvernare, proiectele judetului vor fi duse mai departe, aratandu-se optimist in ceea ce priveste obtinerea fondurilor solicitate pentru interventiile in judet, mai ales ca PSD a ramas la guvernare. In ceea ce priveste acuzatiile ca prefectul isi face imagine in alt judet, Rohian a subliniat ca tocmai deputatul PNL este cel care ar trebui sa ia lectii de geografie. „Am fost un elev serios la scoala si am mi-am facut studiile atunci cand a trebuit. Cred ca si un frizer care a facut scoala stie ca nu poti confunda Valea Bistrei cu proiectul Maramuresului, pentru ca noi am solicitat fonduri pentru indiguiri pe raul Viseu”, a subliniat prefectul.

 

17 interventii in doua luni

Pentru a arata ca Institutia Prefectului se implica in dezvoltarea judetului, reprezentantul guvernului a aratat ca numai in acest an a facut demersuri la institutiile centrale pentru 17 proiecte ale judetului. „De la inceputul anului si pana in 28 februarie s-au facut interventii atat la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, cat si la Ministerul Apelor si Padurilor, Ministerul Economiei, Ministerul Sanatatii, iar interventiile nu s-au facut pentru imaginea prefectului, ci pentru nevoile judetului”, a aratat Rohian.

In ceea ce priveste proiectul de indiguire si consolidare a raului Viseu, prefectul a subliniat ca in 14 ianuarie s-a facut o interventie la ministru delegat (la acea vreme) Lucia Varga, pentru realizarea in regim de urgenta a lucrarilor de investitii pentru 7 obiective de consolidari si amenajari de maluri (consolidare de mal raul Tisa la Craciunesti, consolidare de mal raul Viseu la Bistra, indiguire si consolidare mal pe raul Tisa intre bornele de frontiera 254 – 319, amenajare rau Iza in comuna Barsana, amenajare rau Ruscova in comuna Ruscova, amenajare rau Lapus in localitatile Baiut si Lapus, precum si pentru regularizare Valea Neagra in municipiul Baia Mare). De asemenea, in 27 ianuarie, s-a facut o noua interventie, la acelasi minister, in vederea alocarii sumei de 4.500 mii lei pentru executarea in regim de urgenta a lucrarilor de investitii consolidare mal drept raul Viseu in zona comunei Bistra. In data de 30 ianuarie  s-a primit adresa Administratiei Bazinale de Ape Somes-Tisa prin care se comunica faptul ca in urma analizei Consiliului Tehnico Economic al Administratiei Nationale Apele Romane din 16.12.2013 s-a stabilit ca lucrarile  la acest obiectiv sunt de competenta administratorului drumului DJ 185.

In 3 februarie s-a revenit cu o noua solicitare la Mninisterul pentru Ape, Paduri si Piscicultura, in vederea demararii in regim de urgenta a lucrarilor de consolidare mal drept raul Viseu in zona comunei Bistra, in urma notei de constatare incheiata in 30.01.2014 de catre o comisie de specialitate formata din reprezentanti ai Sistemului de Gospodarire a Apelor Maramures, ISU Maramures si Primariei Bistra, in urma verificarilor in teren a situatiei existente, precum si informarii primite de la Inspectoratul de Politie al Judetului.

In 5 februarie s-a facut o noua interventie la acelasi minister in urma inspectiei in teren a unei comisii. Avand in vedere faptul ca este vorba de o situatie de urgenta, s-au facut solicitari si la alte ministere, atat la cel al Afacerilor Interne, cat si la cel al Dezvoltarii Regionale. Astfel, in 5 februarie s-a intervenit la Liviu Dragnea, ministrul Dezvoltarii Regionale, pentru sprijinirea alocarii de fonduri pentru lucrari de consolidare mal drept raul Viseu in zona comunei Bistra.

In 24 februarie s-a primit o adresa a Companiei Nationale de Investitii prin care se comunica faptul ca Ministerul Dezvoltarii Regionale prin Compania Nationala de Investitii deruleaza „Programul privind executarea si dupa caz expertizarea tehnica si proiectarea unor lucrari de investitie in prima urgenta la constructii vulnerabile si care prezinta pericol public” si obiectivul „Consolidare de mal raul Viseu, in zona comunei Bistra” ar putea fi cuprins in acest program.

Lăsaţi un răspuns