Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
vineri, 19 aprilie 2024

Arhitecţii maramureşeni: Am fost o frână pentru ţara asta

Primariile nu respecta legile privind calitatea si autorizarea constructiilor

 

Anton Rohian, prefectul judetului, a avut o intalnire cu reprezentanti ai Consiliului Teritorial al Ordinului Arhitectilor din Romania- filiala Nord- Vest. Primul subiect abordat a fost referitor la proiectul “Salvati satul maramuresan”, dar si la faptul ca nu se respecta legea in momentul eliberarii autorizatiilor de constructie si a certificatelor de urbanism.

arhit

“Am avut o discutie cu secretarul general al Guvernului, Sorin Chelmu. Dupa ce i-am spus despre povestea aceasta a noastra cu satul maramuresan si problemele demarate aici, a fost entuziasmat si bucuros de acest proiect si am ramas ca ii vom trimite un document cu lucrurile care consideram ca ar fi foarte importante de sustinut pentru demararea ori a unei Hotarari  de Guvern ori a unei legi, legate de preocuparile  noastre despre ceea ce inseamna patrimoniul material al judetului care ne reprezinta. Am spus care sunt problemele cu care se confrunta Ordinul Arhitectilor  legat de atitudinea primarilor, pe ce se elibereaza astazi autorizatii de constructie si certificate de urbanism si modul in care se poate gestiona acest lucru”, a declarat prefectul Anton Rohian.

Intr-un comunicat al Institutiei Prefectului se arata ca problema majora cu care se confrunta Ordinul Arhitectilor este cea a nerespectarii legii. “Noi am castigat cateva batalii la nivel national si tot ce am castigat, am observat ca noi am fost o frana pentru tara asta. Acum s-a scos si masura 322, pt ca noi arhitectii eram singurii care nu dadeam voie sa se faca tampenii si prostii. Restul toti au avizat cu ochii inchisi, pentru ca totul era politic si noi am fost singurii care am fost chemati aici si urecheati, inafara de dumneavoastra, care ne-ati intins o mana. Noi la nivelul nostru am incercat sa facem curatenie. Nu se respecta legea. Nici Legea nr. 10/ 1995 privind calitatea in constructii, si nici Legea nr. 50/1991, care este primordiala, privind autorizarea constructiilor, ” a precizat presedintele Ordinului Arhitectilor din Romania- filiala Nord- Vest, arh. Stefan Paskucz.

De asemenea, membrii Consiliului Teritorial al Ordinului Arhitectilor din Romania, s-au lovit de refuzuri si probleme la primariile din judet.

“Am fost la mai multe primarii. Toti erau ba in spital, ba in concediu medical. Intr-un loc era lipsa anul 2015 cu autorizatii de constructie, restul toate fiind in arhiva. La unele primarii ni s-a spus ca noi nu avem nici un drept de control, ca doar Inspectoratul de Stat in Constructii, desi noi nu controlam date cu interes personal. Atunci am solicitat la unele primarii sa ne puna la dispozitie registrul de casa cu autorizatiile, dar sa treaca si arhitectul care a intocmit documentatia pentru ca sunt situatii in care sunt trecute alte profesii: pfa, inginer, expert etc si asta este un fapt penal. In tot judetul sunt unul sau doi arhitecti sefi pe postul de arhitect”, e declarat arhitect Ionut Filip.

Pe viitor, se doreste o intrevedere cu Premierul Dacian Ciolos, vicepremierul Vasile Dancu si secretarul general al Guvernului, care este foarte deschis la aceasta initiative. De asemenea, in perioada urmatoare,urmeaza sa fie trimise adrese catre unitatile administrativ teritoriale cu privire la problemele discutate. La intalnire au participat arh. Stefan Paskucz- presedintele OAR- filiala Nord Vest, arh. Alexandru Baban- vicepresedinte OAR- filiala Nord- Vest, arh. Laura Zaharia si arh. Ionut Filip- membrii ai Consiliului Teritorial al Ordinului Arhitectilor din Romania.

*P.S. :  Informatii furnizate de Biroul de presa al Institutiei Prefectului Maramures

 

 

Reader Feedback

Un raspuns catre “Arhitecţii maramureşeni: Am fost o frână pentru ţara asta”

  1. Alexandru Baban spune:

    scriitori de articole de genul acesta, care habar nu au despre ce e vorba, ar trebui sa se retraga din mass-media…

Lăsaţi un răspuns