Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
joi, 12 decembrie 2024

Anghel: Preocuparea pentru dezvoltarea durabilă nu trebuie să aibă conotație electorală

cristian„Preocuparea pentru dezvoltarea României nu trebuie să aibă sub nici o formă conotație electorală, ci mai degrabă să transceadă ciclurile electorale, ideologiile și culorile politice”, susţine Cristian Anghel, fost primar al municipiului Baia Mare, în prezent vicepreşedinte PER România şi prim-vicepreşedinte PER Maramureş.

„Conceptul de dezvoltare durabilă a apărut ca o reacție la criza ecologică generată de  exploatarea intensă a resurselor și de degradarea mediului înconjurător. O dată cu dezvoltarea industriilor poluatoare, s-a impus căutarea unor soluții pentru prezervarea calității mediului înconjurător. Găsirea soluțiilor la problemele de mediu, tot mai grave constituie o problemă politică, înainte de a fi una științifică.

De altfel, esența dezvoltării durabile constă în promovarea conceptului de conciliere între progresul economic și social, în așa fel fără a se pune în pericol echilibrul natural al planetei. Conceptul de dezvoltare durabilă presupune aducerea în prim plan a unui set de valori care promovează un model de progres social și economic, având în centru omul și nevoile sale, dar și mediul și conservarea sa pentru generațiile viitoare. La nivel european, dezvoltarea durabilă a fost abordată, începând cu anul 1972, când la Summit-ul de la Paris s-a pus problema protecției mediului în contextul expansiunii economice.

În același an, comunitatea internațională dezbate la Conferința de la Stokholm privind Mediul Uman, pentru prima oară, problema mediului global și a necesităților de dezvoltare.

În 1997, sub egida Academiei Române, s-a creat Centrul Național pentru Dezvoltare Durabilă, care a devenit vocea cea mai autorizată în domeniul elaborării și propunerii strategiei de dezvoltare durabilă. Scopul acesteia este de a identifica prioritățile de dezvoltare durabilă a României și de a propune realizarea acestora prin proiecte concrete. În 2008, Guvernul României aprobă Strategia Națională pentru Dezvoltare Durabilă la orizontul anilor 2013-2020-2030, ca rezultat al obligațiilor asumate de România ca stat membru al Uniunii Europene”, arată Anghel într-o postare pe www.cristian-anghel.ro.

 

 

Lăsaţi un răspuns