Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
joi, 25 aprilie 2024

Candidat cu condamnare pe listele PSD

PSD are un cod de etică şi conduită pentru membrii săi, care cuprinde şi o listă de criterii de integritate pentru candidaţii la alegeri. Documentul a fost transmis presei, în 9 decembrie 2015.

Conform documentului, obiectivele Codului de Etică și Conduită urmăresc să asigure menţinerea la un înalt nivel de prestigiu al PSD, ca partid responsabil, exponent al interesului public şi să contribuie la eliminarea acelor fapte care pot impieta asupra imaginii acestuia.

Criteriile de conduită şi integritate pentru candidaţii PSD fac referire şi pe persoanele împotriva cărora instanţa s-a pronunţat cu o hotărâre judecătorească de condamnare. Codul face referire la fapte de coruptie, evaziune fiscală sau fapte comise cu violenţă.

nistor lihetCu toate acestea, pe listele cu propunerile de candidaţi pentru Consiliul Judeţean (CJ) Maramureş apare şi un condamnat cu suspendare pentru o faptă săvârşită în anul 2012. Nu a săvârşit fapte de corupţie, însă dosarul face referire la violenţă. Este vorba de Nistor Lihet, director al societăţii Faimar, propus de PSD Baia Mare pe lista de candidaţi pentru CJ.

Prin sentinţa dată de Judecătoria Baia Mare, în 11 iulie 2013, Lihet a fost condamnat.

Conform Judecătoriei Baia Mare, Lihet a urcat la volan deşi nu avea dreptul de a conduce, în schimb avea în sânge o îmbibaţie alcoolică ce depăşea limita legală. Pentru aceste fapte a primit 4 respectiv 6 luni de condamnare. Din calitatea de conducător auto fără drept de a conduce, Lihet a provocat un accident de circulaţie, iar Maria Silvia Domniţa, parte civilă în dosar, a depus plângere şi pentru lovire şi alte violenţe. Procesul a ajuns pe rolul Judecătoriei Baia Mare, însă Maria Silvia şi-a retras plângerea pentru lovire sau alte violenţe, fapte pentru care procesul penal a încetat.

Lihet a fost judecat pentru infracţiuni privind circulaţia pe drumurile publice. Cele două pedepse primite (4 şi 6 luni) au fost contopite şi s-a aplicat pedeapsa cea mai grea: 6 luni de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană având în sânge o îmbibaţie alcoolică ce depăşeşte limita legală.

Instanţa a dispus suspendarea condiţionată a executării şi a stabilit un termen de încercare de doi ani şi şase luni.

Sentinţa Judecătoriei Baia Mare a fost atacată cu recurs, însă Curtea de Apel Cluj l-a respins pe motiv că e nefondat. Sentinţa prin care Lihet a fost condamnat cu suspendare a rămas definitivă în 28 noiembrie 2013.

Conform portalului instanţelor de judecată Lihet a mai avut pe rol şi alte cauze inclusiv o pângere privind netrimiterea în judecată/soluţii de neurmărire penală a unui poliţist maramureşean.

Sentinţa dată de Judecătoria Baia Mare în 11 iulie 2013:

În baza art. 11 pct. 2 lit. b Cod de procedură penală, rap. la art. 10 lit. h cod de procedură penală, încetează procesul penal pornit împotriva inculpatului Lihet Nistor la plângerea prealabilă a părţii vătămate Domniţa Maria Silvia, pentru săvârşirea infracţiunii de lovire sau alte violenţe prev. de art. 180 alin. 2 Cod penal, ca urmare a retragerii plângerii prealabile. În baza art. 87 alin. 1 din OUG 195/2002, cu aplicarea art. 74 lit. a rap. la art. 76 lit. d Cod penal, condamnă pe inculpatul Lihet Nistor, la o pedeapsă de 6 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană având în sânge o îmbibaţie alcoolică ce depăşeşte limita legală. În baza art. 96 alin. 2 din OUG 195/2002, cu aplicarea art. 74 lit. a rap. la art. 76 lit. e teza I cod penal, condamnă pe acelaşi inculpat la pedeapsa închisorii de 4 luni pentru săvârşirea infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui autoturism de către o persoană care nu are dreptul de a conduce. În baza art. 33 lit. b Cod penal, rap. la art. 34 lit. b Cod penal, contopeşte pedepsele aplicate inculpatului în pedeapsa cea mai grea, de 6 luni închisoare, cu aplicarea art. 71, 64 lit. a teza a II-a Cod Penal. În baza art. 81 C. Penal dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei de 6 luni închisoare, iar în baza art. 82 C. Penal stabileşte un termen de încercare de 2 ani şi 6 luni ce urmează a se calcula de la rămânerea definitivă a prezentei hotărâri. În baza art. 71 alin. 5 Cod Penal suspendă executarea pedepselor accesorii. În baza art. 359 C. Proc. Pen. atrage atenţia inculpatului asupra prevederilor art. 83 C. Penal. În baza art. 191 al. 1 C. proc. pen. obligă inculpatul la plata sumei de 700 RON cheltuieli judiciare către stat. În baza art. 192 pct. 2 lit. c Cod de procedură penală, obligă pe partea vătămată la plata sumei de 150 de lei cheltuieli judiciare către stat. Cu recurs în 10 zile de la pronunţare cu Ministerul Public şi inculpat şi de la comunicare cu partea vătămată.

Lăsaţi un răspuns