Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
vineri, 21 iunie 2024

Cornelia Negruţ: Din lipsa medicilor, DSP-urile ar putea intra în colaps

Deputatul ALDE Maramureş, Cornelia Negruţ, susţine că Direcţiile de Sănătate Publică (DSP) Judeţene din ţară se află într-un iminent colaps, din cauza situaţiei îngrijorătoare a lipsei medicilor, se arată într-o interpelare parlamentară trimisă ministrului Sănătăţii, Patriciu-Andrei Achimaş-Cadariu.

cornelia negrut„Vă supun atenţiei problemele reclamate de oamenii din sistem referitoare la gravele deficienţe existente în prezent la nivelul Direcţiilor de Sănătate Publică Judeţene. Acestea se confruntă cu o acută lipsa de personal medical calificat, iar raportul dintre specialităţile medicale şi celelalte specialităţi (juridic, contabil, statistic, etc.) este cu mult depăşit de cele din urmă. În mod paradoxal, sunt cazuri în care anumite Direcţii de Sănătate Publică Judeţene nu mai au realmente medici de specialitate, iar în alte situaţii să nu mai existe pur şi simplu personal medical în cadrul Inspecţiei Sanitare de Stat”, a argumentat parlamentarul maramureşean.

Având în vedere realităţile prezentate, Cornelia Negruţ i-a cerut ministrului Sănătăţii să răspundă la următoarele întrebări:

„1. Care sunt masurile pe care le aveţi în vedere să le întreprindeţi pe termen scurt, mediu şi lung, pentru a preîntâmpina acest decalaj profesional la nivelul DSP-urilor judeţene?;

2. Care este situaţia deficitului de medici specialişti din cadrul DSP-urilor judeţene şi a Inspecţiei Sanitare de Stat, atât la nivel naţional, cât şi în judeţul Maramureş?;

3. Cum vedeţi rezolvarea acestei situaţii de blocaj, în contextul realizării dezideratelor naţionale ale politicilor de sănătate publică?”.

„Faptul că o mare parte din actuala generaţie de specialişti din cadrul DSP-urilor judeţene se pensionează, şi, pe de altă parte, nu sunt doritori şi atractivitate prin care să se înlocuiască specialităţile rămase descoperite, mai ales pe partea de Epidemiologie şi de Igienă, este considerat de oamenii din sistem ca fiind un risc major pentru evoluţia şi buna desfăşurare a politicilor de Sănătate Publică în teritoriu. Dispariţia DSP-urilor ar avea consecinţe extrem de periculoase pentru sănătatea publică în general, şi pentru cea a fiecărui român în particular”, a avertizat Cornelia Negruţ, în finalul interpelării.

Biroul de Presă al deputatului ALDE Maramureş

Lăsaţi un răspuns