Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
duminică, 16 iunie 2024

Trei băimăreni reţinuţi după scandalul de pe strada Păltinişului

Trei persoane au fost reţinute după scandalul înregistrat, la sfârşitul săptămînii trecute, pe strada Păltinişului din Baia Mare.

retinut-de-politieInspectoratul de Poliţie al Judeţului (IPJ) Maramureş arată că în urma investigaţiilor efectuate de poliţişti, trei băimăreni (în vârstă de 41, 42 şi 53 de ani), bănuiţi de generarea stării conflictuale, au fost reţinuţi pentru 24 de ore şi urmează a fi prezentaţi instanţei cu propunere de arestare preventivă.

Poliţiştii au întocmit dosar penal şi, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Baia Mare, continuă cercetările pentru documentarea întregii activităţi infracţionale, sub aspectul comiterii infracţiunilor de tulburarea ordinii şi liniştii publice şi distrugere.

Pentru prevenirea altor manifestări violente şi înlăturarea oricăror riscuri în planul ordinii şi liniştii publice, pe raza mun. Baia Mare au fost constituite prin dispoziţia şefului inspectoratului două zone speciale de siguranţă publică iar efectivele de poliţie, jandarmi şi poliţie locală sunt pregătite să intervină în sistem integrat pentru luarea măsurilor legale.

****

Sâmbătă seara, la ora 20:33, poliţia a fost sesizată că pe strada Păltinişului din municipiul Baia Mare a avut loc o altercaţie între două grupuri de persoane de etnie romă.

          La faţa locului s-au deplasat poliţişti din cadrul Poliţiei mun. Baia Mare, care, ajunşi la faţa locului au constatat că nu sunt persoane rănite în altercaţie dar că, simpatizanţi ai scandalagiilor s-au coalizat pentru a-i susţine în raport cu forţele de ordine. În aceste condiţii, au fost alertate efective suplimentare din cadrul Poliţiei mun. Baia Mare, Serviciului pentru Acţiuni Speciale Maramureş şi Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Maramureş care, acţionând în sistem integrat, au intervenit pentru extragerea elementelor turbulente din masa de susţinători, estimată la momentul intervenţiei la circa 150 persoane.

          Intervenţia forţelor de ordine, legitimă de altfel, a generat nemulţumirea susţinătorilor celor două grupuri de persoane, rude între ele de altfel, care, pentru a-şi proteja apropiaţii, au început să se manifeste activ agresiv cu poliţiştii şi jandarmii, în speranţa că faţă de aceştia nu vor fi luate măsurile legale.

          Aşteptările lor au fost înşelate de acţiunea concertată a forţelor de ordine   care au identificat şi extras din mulţime persoanele aparent vinovate de apariţia, întreţinerea şi dezvoltarea conflictului, astfel că după executarea a patru focuri de armă în plan vertical, acestea au fost imobilizate şi depuse în autospecializatele poliţiei şi transportate la sediu pentru cercetări.  În momentul evacuării persoanelor bănuite de actele de tulburare constatate, susţinătorii au aruncat cu pietre în autovehiculele poliţiei şi jandarmeriei, avariindu-le.

          În prezent se fac cercetări pentru infracţiunea de tulburarea ordinii şi liniştii publice iar în funcţie de evoluţia cercetărilor urmează a se dispune extinderea acestora şi cu privire la alte fapte.

          Pentru prevenirea oricăror manifestări contrare normelor de convieţuire socială se acţionează în sistem integrat în zona Păltinişului, în sensul în care s-a constituit un dispozitiv compus din poliţişti şi luptători SAS din cadrul Poliţiei Române, militari jandarmi şi poliţişti locali care este în măsură să intervină pentru înlăturarea, încă din fază incipientă, a oricărei manifestări antisociale.

          Prefectul judeţului Maramureş, şeful Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Maramureş şi şefii instituţiilor din sistemul de ordine publică şi siguranţă naţională reprezentate la nivel judeţean, alături de Primarul municipiului Baia Mare, monitorizează evoluţia situaţiei din zona Păltinişului iar în măsura în care se va impune intervenţia forţelor de ordine, aceasta se va realiza conform prevederilor legale.

Lăsaţi un răspuns