Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
joi, 13 iunie 2024

Vot prin corespondenţă – doar după înscrierea în Registrul electoral

Românii din străinătate trebuie să se înscrie în Registrul electoral pentru a putea vota prin corespondență la parlamentare.

Românii care au domiciliul sau reședința în afara țării trebuie să se înscrie, din 1 aprilie, în Registrul electoral, pentru a putea să își exercite

corespondentala parlamentare votul prin corespondență și la noile secții care vor fi înființate în localitățile unde aceștia domiciliază, a declarat ministrul delegat pentru Relațiile cu Românii de Pretutindeni, Dan Stoenescu, într-o conferință de presă.

„Doar cei care se vor înscrie în Registrul electoral vor putea să își exercite votul prin corespondență și la noile secții de vot care vor fi înființate în localitățile unde aceștia domiciliază”, a spus Dan Stoenescu.

Președintele Autorității Electorale Permanente (AEP), Ana Maria Pătru, a precizat că cei care vor opta pentru această variantă vor avea șansa să voteze în câteva minute, de acasă, evitând cozile și aglomerația.

„Tot ceea ce au de făcut este să depună personal sau să trimită prin poștă documentele necesare înscrierii în Registrul electoral. Chiar dacă nu optează pentru votul prin corespondență, îi sfătuim pe românii din străinătate să se înscrie în Registrul electoral pentru a avea șansa să voteze aproape de locuința dumnealor”, a spus Ana Maria Pătru.

Potrivit secretarului general al Ministerului Afacerilor Externe (MAE), Sorin Moise, în premieră, votul în străinătate se poate exercita de către românii din diaspora în două modalități principale: prin corespondență și în secțiile de votare.

Înscrierea în Registrul electoral se poate face până cel mai târziu cu 48 de ore după începerea perioadei electorale, pe baza unei cereri ce va cuprinde numele, numele anterior și prenumele, codul numeric personal, adresa de domiciliu/ reședință, codul poștal, adresa de e-mail, data, semnătura olografă a solicitantului. Ulterior, alegătorii vor primi prin Poșta Română documentele necesare votului prin corespondență. Instrucțiunile care trebuie urmate pentru a putea vota se găsesc pe site-ul AEP.

sursa: Agerpres

Lăsaţi un răspuns