Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
vineri, 19 aprilie 2024

Conferinţa preoţească de primăvară a reunit preoţii din protopopiatele Sighetu Marmaţiei şi Vişeu

Luni, 23 mai 2016, Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul a prezidat Conferinţa preoţească de primăvară care s-a desfăşurat în biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din Parohia Petrova, Protopopiatul Vişeu.

Sfânta Liturghie Arhierească şi Te Deum

conferinta petrovaCu începere de la ora 8,00, Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească, într-un sobor de preoţi din care au făcut parte protopopii Sighetului – pr. Vasile Aurel Pop şi Vişeului – pr. Mihai Chira, pr. Vasile Vulpe, parohul bisericii gazdă, stareţi de  mănăstiri, preoţi de mir.

În timpul Sfintei Liturghii Arhiereşti, P.S. Iustin Sigheteanul a hirotonit întru preot pe diaconul Adrian Vasile Vulpe, pe seama Protopopiatului Vişeu.

Preotul hirotonit este a şaptea generaţie, fără întrerupere, de preoţi basarabeni, veniţi în Maramureş „cu căruţa cu coviltir”, din cauza vremurilor grele care au trecut peste această ţară din teritoriul României, după cum a mărturisit părintele paroh Vasile Vulpe. Toţi au slujit în parohiile din jurul Petrovei şi îşi dorm somnul de veci în pământul Maramureşului.

 

Stavrofor cu Crucea bunicului

În timpul Sfintei Liturghii Arhiereşti, P.S. Iustin Sigheteanul l-a distins pe preotul Vasile Vulpe la rangul de stavrofor, adică cu dreptul de a purta Sfânta Cruce. Cu emoţie, preotul Vasile a primit din mâinile Arhiereului Crucea de stavrofor pe care a purtat-o bunicul său în timpul vieţii.

Distincţia a fost primită pentru cei 30 de ani de preoţie, din care 25 de ani în Parohia Petrova, unde s-a bucurat de mult respect din partea credincioşilor.

La sfârşitul Sfintei Liturghii a fost oficiat un Te Deum, ca semn de mulţumire Mântuitorului peste binefacerile revărsate asupra Arhiereului şi preoţimii din cele două protoierii.

 

Conferinţa preoţească de primăvară

La conferinţa preoţească de la Petrova au participat peste 100 de preoţi şi monahi slujitori la parohiile şi mănăstirile din cele două protopopiate din Maramureşul Voievodal.

Tema conferinţei a fost intitulată „Perspectivele educaţiei religioase în societatea românească”, temă educaţională aleasă pentru marca Anul Omagial al educaţiei religioase a tineretului creştin-ortodox din Patriarhia Română. Referatul cu titlul de mai sus a fost întocmit şi prezentat de pr. Milan Bălan, consilier eparhial al Sectorului Educaţional din Episcopia Maramureşului şi Sătmarului.

“Statul, instituțiile europene și organizaţiile suprastatale nu sunt și nu vor fi întotdeauna prietenoase cu Biserica, a spus părintele Milan Bălan în referat. În mod tradițional, relațiile dintre Biserică și Stat, în țările majoritar ortodoxe, au urmat principiul bizantin al simfoniei, adică al armoniei, al sincronizării, al înțelegerii și cooperării dintre două instituții deosebite și distincte: una spirituală și cealaltă politică, însă în orânduirea seculară spre care ne îndreptăm, e posibil ca principiul bizantin amintit să nu mai fie actual. Poate de aceea, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe a reașezat la locul cuvenit importanța catehizării parohiale – complementară și alternativă orei de religie, concluzionează autorul.

 

Andrei Fărcaş

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lăsaţi un răspuns