Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
marți, 31 ianuarie 2023

Elevi maramureşeni la evenimentul ”Impreună în Europa – valori locale, valori europene”

Centrul Europe Direct Maramures si Fundatia (CDIMM) Maramures multumesc tuturor participantilor la evenimentul ”Impreuna in Europa – valori locale, valori europene” prin care am sarbatorit Ziua Europei 2016, pe 9 mai, la Centrul Millennium Baia Mare.

ziua europeiImpreuna cu 26 de echipe formate din elevi, tineri romani si straini, artisti locali si oaspeti din comunitatea romaneasca din Ucraina am promovat Maramuresul si personalitatile sale, precum si valori importante care ne disting si ne unesc in Europa. Momentele artistice si educative deosebite au fost apreciate de cei peste 200 de participanti care au tinut sala plina in cele peste 4 ore ale intalnirii.

Publicul a avut prilejul sa admire si sa voteze fotografiile preferate in cadrul expozitiei cu lucrarile inscrise in Concursul foto ”Maramures, marturii ale trecutului si prezentului, pentru viitor”. Cele aproape 90 de fotografii inscrise in concurs vor putea fi vizionate si votate si on-line, pe Facebook: https://www.facebook.com/EuropeDirectMaramures/, in perioada 20 mai – 20 septembrie 2016.

Peste 200 de maramureșeni au răspuns invitației Centrului Europe Direct Maramureș de a sărbători Ziua Europei, 2016, luni, 9 mai, la Centrul Millennium din Baia Mare, în cadrul evenimentului ”Împreună în Europa – valori locale, valori europene”. Elevi, tineri români și străini, artiști populari, reprezentanți ai comunității românești din Ucraina, cadre didactice, părinți și bunici au împărtășit bucuria și emoția promovării Maramureșului și a valorilor care ne unesc în Europa.

Ca în fiecare an, manifestarea a debutat cu interpretarea Imnului Uniunii Europene și a Imnului României de un grup vocal al Seminarului Teologic Liceal “Sf. Iosif Mărturisitorul” Baia Mare.
După cuvintele de bun-venit adresate de Radu Big, directorul Fundației CDIMM Maramureș – structura gazdă a Centrului Europe Direct Maramureș, cele 26 de echipe înscrise în eveniment au prezentat momente artistice și educative, pe parcursul a peste 4 ore. Implicarea, talentul și creativitatea tuturor au fost recompensate la final, cu premii și diplome.

Bogăţia culturală şi diversitatea Maramureşului a fost celebrată princântece și dansuri populare din diferite zone, prin prezentarea unor tradiții și obiceiuri ce s-au păstrat de-a lungul vremurilor, precum și prin evocarea unor curente şi personalități maramureșene în literatură, politică, filozofie și artă: Alexandru Ivasiuc, Nicolae Breban, Augustin Buzura, Ion Siugariu, George Pop de Băsești, Nicolae Steinhardt; aniversarea a 120 de ani de când a luat fiinţă Şcoala băimăreană de pictură. Dl artist popular Anghel Pop (Fărcașa) ne-a încântat cu o expoziție a lucrărilor sale de sculptură, muzică și poezie.

Valori universale ce contribuie la progresul comunităţii au fost prezentate şi promovate în mod inovativ şi interactiv: educaţia ecologică şi dragostea pentru natură, voluntariatul și schimbul de tineri la nivel european, invitaţia la lectură, implicarea în proiecte educaţionale, patriotismul şi păstrarea moştenirii istorice, păstrarea identității maramureșenilor din dreapta Tisei sunt câteva dintre temele abordate în conferinţă.

Participanții au admirat desenele și picturile dedicate Zilei Europei de elevi din Mireșu Mare, precum și Expoziția cu cele peste 80 de fotografii înscrise în Concursul ”Maramureș – Mărturii ale trecutului și prezentului, pentru viitor”. Fotografiile preferate au fost votate, iar premierea acestora va avea loc pe 5 octombrie, cu prilejul Zilei Mondiale a Educației când vom organiza o suită de evenimente sub brandul național ”Ziua Centrelor Europe Direct”.

Cei care s-au implicat și ne-au sprijinit pentru reușita sărbătorii de Ziua Europei 2016, în Baia Mare:

Primăria Baia Mare (sala de conferințe);

Consiliul Județean Maramureș (panourile expoziției);

Reprezentanța Comisiei Europene în România (broșuri educative, stegulețe și baloane UE);

Colegiul Tehnic ”G. Barițiu” Baia Mare (sprijin în derularea evenimentului acordat de o echipă de 4 elevi);

Elevii clasei a II-a A de la Școala Gimnazială Mireșu Mare, coordonați de dl prof. înv. Gelu Dragoș (expoziție de artă plastică ”Ziua Europei”);

Grupul vocal de la Seminarul Teologic Liceal “Sf. Iosif Mărturisitorul” Baia Mare;

Cele 26 de echipe înscrise în Conferință:

somcGrupul vocal ”Delfinașii”, 33 elevi din cl. a IV-a B de la Șc. Gimn. ”George Coșbuc” Baia Mare: Moment muzical – Potpuriu maramureșean

Elevii cl. a VI-a de la Șc. Gimn. nr. 1 Moisei: Sceneta ”Omul și natura”

Colegiul Tehnic ”G. Barițiu” Baia Mare: Maramureș, a beautiful and traditional part of România – FILM

Colegiul Tehnic ”G. Barițiu” Baia Mare: „Maramureș, plai cu flori” – muzică populară

Colegiul Economic „Nicolae Titulescu” Baia Mare: Scenetă literară – îndemn pentru a citi personalitățile maramureșene: A. Buzura, N. Breban

Elevii cl. a II-a A de la Șc. Gimn. Mireșu Mare: „Poezia apare când emoţia şi-a găsit gândul” – moment de recitare. Personalitatea prezentată: Poetul Gelu Dragoş

Colegiul Tehnic ”C.D. Nenițescu” Baia Mare: Dansuri populare

Școala Gimnazială Băsești: ”Suntem urmașii lui George Pop de Băsești”- montaj literar-artistic

Şcoala Gimnazială nr. 1 Moisei: „Dragu mi-i unde am venit” – interpretare la saxofon

Colegiul Tehnic ”C.D. Nenițescu” Baia Mare: Sceneta ”Flăcău la-nsurătoare”

Liceul Teoretic „Ioan Buteanu” Șomcuta Mare: Muzică și dansuri populare „Folclor chiorean”

Colegiul Tehnic ”C.D. Nenițescu” Baia Mare: ”Școala băimăreană de pictură” – interviu filmat

Şcoala Gimnazială „Lucian Blaga” Baia Mare: ”Oraşul din inima mea” – activitate inclusă în proiectul internaţional Prietenul meu din străinătate

Școala Gimnazială „Alexandru Ivasiuc” Baia Mare: „Alexandru Ivasiuc – un scriitor reflexiv”

Colegiul Tehnic ”George Barițiu” Baia Mare: „BARIŢIU – ŞCOALĂ EUROPEANĂ!” – FILM

Școala Gimnazială „Lucian Blaga” Fărcașa: ”Din viața artistului Anghel Pop”

Anghel Pop (artist popular din Fărcașa): interpretare melodie populară

Colegiul Național „Mihai Eminescu” Baia Mare: Portul popular maramureșean (Breb)

Liceul Teoretic “Emil Racoviță” Baia Mare: ”VÂLTORILE” – Film scenetă

Asociatia ASCRT ”G. Coșbuc” SOLOTVINO, UCRAINA; Școala medie generală de gradul I-III № 2, Solotvino, Ucraina: ”Viața românilor din dreapta Tisei, din Maramureșul istoric”

Colegiul Naţional ”Mihai Eminescu” Baia Mare: Paradă de costume tradiționale cele patru zone etno-folclorice ale Maramureșului

Colegiul Naţional ”Mihai Eminescu” Baia Mare: Personalitate în literatură ”Ion Șiugariu”

American International School of Transylvania: „Gate towards Education for ALL” – proiect SEV/ERASMUS+ de promovare a voluntariatului

Școala Gimnazială „Octavian Goga” Baia Mare: ”La pas cu primăvara” – dans (Primăvara în Maramureș)

Seminarul Teologic Liceal ”Sf. Iosif Mărturisitorul” Baia Mare: Familia – valoare europeană: Nicolae Steinhardt

Seminarul Teologic Liceal ”Sf. Iosif Mărturisitorul” Baia Mare: Șezatoare  (moment artistic cu costume populare, cergi/ coșerci, dans cu vioara, cântec)

Lăsaţi un răspuns