Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
vineri, 26 aprilie 2024

Se dă startul campaniei electorale. Promovare fără pixuri şi brichete

În 6 mai se dă startul campaniei electorale, iar în 7 mai se va stabili,  prin tragere la sorţi, ordinea candidaţilor pe buletinele de vot.

Conform calendarului, termenul limită pentru tipărirea buletinelor de vot este 26 mai.

În acest an, afişele electorale de mărimea unui bloc cu 10 etaje, concertele de campanie sau pixurile şi brichetele bine-cunoscute nu se vor mai regăsi in arsenalul candidaţilor la primării sau consilii judeţene de anul acesta. 

 

Potrivit noii legislaţii electorale, toate sunt interzise. Intră aici şi găleţile, bicicletele sau punga electorală, plină cu alimente. Cei care nu respectă riscă dosar penal pentru dare de mită. Sumele care pot fi cheltuite legal nu ar fi ajuns în campaniile precedente nici pentru cafea si sucuri.

Candidaţii nu mai au voie sa arunce cu banii în cele 30 de zile de campanie electorală. Legea prevede sumele maxime pe care aceştia le pot cheltui.

pliante campanieUn candidat în municipiul reşedinţă de judeţ poate merge cu cheltuielile până la 11.700 de euro, în timp ce pentru primări unei comune, este considerată suficientă pentru campanie suma de 1.170 de euro.

Promovarea electorală va fi posibilă prin afişe electorale de cel mult 30×50 cm, flyere, broşuri şi publicitate online, în presa scrisă, sau la televiziuni. Cine foloseşte alte mijloace, cum ar fi găleţi, biciclete, pungi cu alimente sau chiar bani daţi direct alegătorilor, riscă închisoarea pentru dare de mită. Toate aceste reglementări sunt doar pentru campania electorală, adică pentru cele 30 de zile de dinaintea alegerilor.

Cheltuielile cu aceste afişe şi banere nu se vor regăsi în contabilitatea candidaţilor.

Lăsaţi un răspuns