Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
joi, 25 aprilie 2024

Problema îngrijirii bătrânilor, la ședința Comitetului pentru Persoane Vârstnice

Luni, 25 iulie, Instituția Prefectului – Județul Maramureș a convocat o nouă ședință a Comitetului Civic pentru Persoane Vârstnice. Întâlnirea a fost condusă de subprefectul Alexandru Bondrea. În cadrul acesteia, Ovidiu Morar, directorul Agenției de Plăți și Inspecție Socială Maramureș, a prezentat noutățile aduse de Ordonanța de Urgență nr. 34/28 iunie 2016, care modifică și completează Legea nr. 17/2000 privind asistența socială a persoanelor vârstnice.

comitet civicConform celor declarate de Ovidiu Morar, OUG 34/2016 schimbă modalitatea de finanțare a căminelor de bătrâni și a centrelor medico-sociale organizate de administrația publică locală. Astfel, acestea pot cere finanțare și de la bugetul de stat, dar nu mai mult de 10% din cheltuielile lor. Ordonanța prevede că persoanelor fără venituri li se acordă servicii gratuit, în timp ce pensionarii cu venituri vor suporta strict costul serviciilor, stabilit prin normele aprobate de Ministerul Muncii. Serviciile oferite variază de la îngrijire în centre, la îngrijire la domiciliu, și de la curățenie în casă și servicii de igienă personală, la consiliere juridică și cumpărături.

         La nivel național, numărul persoanelor vârstnice îngrijite în instituții publice era anul trecut de 3.400. Există, de asemenea, centre private specializate pe îngrijirea persoanelor vârstnice, autorizate de Ministerul Muncii. În Maramureș există mai multe instituții de îngrijire a bătrânilor, cum ar fi: centrul public de zi de la Borșa, centrul public rezidențial de la Baia Sprie, centrele medico-sociale publice de la Dragomirești, Târgu Lăpuș, Sighetu Marmației și Șomcuta Mare (funcționale, doar primele două), precum și centrele private, unele aflate în parteneriat cu administrațiile locale, de la Coltău, Groși, Coroieni și Oarța.

         Ștefan Lupșa, președintele Consiliului Județean al Persoanelor Vârstnice, a opinat că ar fi util să se realizeze o evaluare a persoanelor vârstnice în toate cele 76 de unități administrativ-teritoriale ale județului Maramureș, pentru a se cunoaște câte locuri ar fi necesare în căminele pentru bătrâni, de zi și rezidențiale, precum și câți vârstnici ar avea nevoie de îngrijire la domiciliu. De asemenea, acesta a reluat două idei mai vechi privind ajutorarea vârstnicilor cu venituri mici, respectiv distribuirea către populație a alimentelor din supermarketuri care mai au puțin până la expirare, precum și distribuirea către populația în vârstă a medicamentelor din farmacii care mai au o lună până la expirare. Subprefectul Alexandru Bondrea a precizat că a discutat cu managerii supermarketurilor din județ, însă răspunsul lor a fost negativ, din pricina unui vid legislativ care nu permite donarea alimentelor aflate pe stoc. Aceeași problemă o întâmpină și farmaciile, în ceea ce privește donarea unor medicamente. Subprefectul a afirmat că Instituția Prefectului va face demersuri privind modificarea legislației, însă va fi nevoie și de sprijinul parlamentarilor de Maramureș în acest sens. În ceea ce privește evaluarea persoanelor vârstnice, de acest lucru ar trebui să se ocupe primăriile, însă în multe cazuri personalul lor în acest domeniu este insuficient. Alexandru Bondrea a afirmat că îngrijirea bătrânilor în centre de specialitate este un lucru normal și cu tradiție în Occident, și ar fi nevoie de implicarea primăriilor pentru ca și în Maramureș să fie funcționale centre de îngrijire moderne. În Maramureș, unele centre medico-sociale nu sunt funcționale din pricina lipsei personalului de specialitate.

Instituția Prefectului – Județul Maramureș

Lăsaţi un răspuns