Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
miercuri, 12 iunie 2024

Administraţia judeţeană ia credit pentru lucrările de la aeroport

Modernizarea Aeroportului Baia Mare va fi finalizată în acest an, acesta fiind un obiectiv asumat politic atât de fosta conducere a județului, cât și de actualii reprezentanți ai administrației județene.

sedinta CJ3Gabriel Zetea, preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, a arătat că varianta optimă pentru moment constă în accesarea unui credit de către Aeroport, care să fie garantat de Consiliul Județean.

În ședința Consiliului Județean de marți, 23 august, aleșii au votat în unanimitate accesarea unui credit în valoare de 76,6 milioane de lei, care să permită achitarea facturilor către constructor, prima fiind scadentă la începutul lunii octombrie.

Șeful administrației județene a declarat că, în aproximativ o lună, lucrările ar trebui să fie finalizate, iar aeroportul ar trebui să fie redeschis până la începutul anului viitor, după ce toate procedurile de aterizare-decolare vor fi reproiectate.

“Peste 85% din lucrări sunt deja efectuate, iar activitatea continuă într-un ritm alert. Sper ca, în luna septembrie, lucrările să fie finalizate complet pentru a putea perfecționa procedurile de aterizare – decolare, dat fiind faptul că pista va fi extinsă de la 1.800 la 2.150 de metri. A existat o finanţare prin Programul Operaţional Sectorial de Transporturi, însă, din nefericire, acest contract nu mai este valabil, pentru că nu au fost respectate termenele. Încă se poartă discuţii cu reprezentanţii Ministerului Transporturilor, cu reprezentanţii Programului Operaţional de Infrastructură Mare pentru ca proiectul aeroportului să beneficieze de o nouă finanţare europeană prin Programul Operaţional de Infrastructură Mare.

Este foarte important ca maramureşenii să aibă parte de curse interne şi internaţionale, iar judeţul să beneficieze de o deschidere economică mai mare. Noi ne-am asumat politic că, indiferent de sursa de finanţare, vom moderniza aeroportul. Maramureşenii trebuie să beneficieze de o legătură atât la nivel de turism, cât și din punct de vedere economic, iar finanţarea contează mai puţin pentru omul de rând, atâta timp cât nu se contractează un credit care să crească taxele şi impozitele locale. Va există doar o mai bună drămuire a bugetului județului”, a precizat preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Gabriel Zetea.

Gabriel Zetea: ”Există solicitări din partea operatorilor economici”

 

Conducerea Consiliului Judeţean a demarat procedurile necesare pentru accesarea unui credit în sumă de 76.6 milioane de lei, cu o maturitate de 15 ani, si o perioada de gratie de patru ani. Președintele Consiliului Județean, Gabriel Zetea a arătat că, prin această investiţie se doreşte atragerea de operatori care să efectueze curse internaţionale. Totodată, se urmărește şi mărirea capacităţii aeroportului, care să nu mai aibă doar funcţiune turistică şi transport persoane, ci şi o componentă cargo. Șeful administrației județene își bazează afirmațiile pe faptul că există solicitări din partea operatorilor economici care au transmis intenţia lor de a opera la nivel de transport mărfuri pe aeroportul din Baia Mare.

Dorin Buda: ”Anul viitor avioanele vor decola şi ateriza pe noua pistă”

Prezent în ședința Consiliului Județean de marți, 23 august 2016, Dorin Buda a prezentat întregul proiect de reabilitare al aeroportului și pașii care au fost realizați până acum. „Încă nu a fost publicat ghidul de finanţare pentru Programul Operaţional de Infrastructură Mare, pe noul exerciţiu bugetar al Uniunii Europene 2014-2020, pentru a se putea depune o nouă cerere de finanţare, având în vedere că îndeplinim toate criteriile de eligibilitate. Soluţia de moment este accesarea unui credit, în cuantum de 76,6 milioane de lei, de către Regia Autonomă Aeroportul Internaţional Baia Mare, garantat de către Consiliul Judeţean, pentru a putea achita constructorului facturile scadente şi a evita plata unor penalităţi de întârziere. Ulterior, contravaloarea lucrărilor va fi rambursată din fonduri europene. Mai există şi posibilitatea ca lucrările executate să fie decontate prin intermediul Ministerului Transporturilor”, a explicat Dorin Buda, în cadrul ședinței de Consiliu Județean. Directorul Aeroportului Internațional Baia Mare a declarat că, întârzierea cu aproape două luni a termenului de finalizare s-a datorat unor motive care nu s-au putut anticipa, însă este important să se realizeze o lucrare de calitate. La finalizarea lucrărilor contractate, echipamentele de radio-navigaţie trebuie repoziţionate, iar producătorul echipamentului ILS urmează să avizeze proiectul tehnic, pentru ca echipamentul să fie mutat pe noile poziţii. Având în vedere că lungimea pistei va creşte de la 1.800 la 2.150 de metri, toate procedurile de aterizare-decolare trebuie reproiectate. Până anul viitor, însă, aeroportul va fi funcţional, a dat asigurări Dorin Buda, directorul Aeroportului Internațional Baia Mare.

Biroul de presă al Consiliului Județean Maramureș

Lăsaţi un răspuns