Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
miercuri, 11 septembrie 2024

Desești, satul cu o revistă proprie

Joi, 25 august, la Căminul cultural din Desești a fost lansat primul număr al revistei “Cronica satului Desești”, realizată la inițiativa și din fondurile proprii ale poetului și jurnalistului Gheorghe Pârja, respectiv ale părintelui paroh Ioan Ardelean. Evenimentul a fost precedat de o liturghie arhierească oficiată de Dr. Iustin Sigheteanul, arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, împreună cu un sobor de preoți.

Desesti (36)Atât la serviciul religios, cât și la evenimentul cultural au luat parte întregul sat, mare parte dintre săteni fiind îmbrăcați în port popular, dar și mulți artiști și copii-învățăcei, membri ai Taberei Internaționale de Artă și Solidaritate aflată în plină desfășurare. Au fost, de asemenea, prezenți și au luat cuvântul: Gheorghe Pârja, pr. Ioan Ardelean, inițiatorul taberei de pictură, dr. Iustin Sigheteanul, dr. Ioan Marchiș, directorul Direcției Județene pentru Cultură Maramureș, primarul Gheorghe Bohotici, consilierul județean Anton Rohian, prof. Andrei Făt și prof. Parasca Făt, intelectuali ai satului, ziarista Viorica Pârja, studenta Măriuța Pop și alții. Din partea Instituției Prefectului – Județul Maramureș a participat Anca Goja, secretara Cancelariei. După luările de cuvânt, au urmat momente artistice: interpreta Măriuca Verdeș a doinit, ansamblul folcloric din localitate a cântat și a jucat, iar actorul Claudiu Pintican a susținut un recital de poezie. Un alt moment important al zilei a fost vizita oaspeților în Sala “Nichita Stănescu” din incinta Căminului cultural, loc care amintește de trecerea îndrăgitului poet pe tărâmurile maramureșene.

Primul număr al revistei “Cronica satului Desești” vorbește, în principal, despre istoria locurilor, despre evenimentele care se petrec aici an de an și despre oamenii satului. De 38 de ani încoace, la Desești, în ograda Mamei Doca, în organizarea poetului și ziaristului Gheorghe Pârja, au loc Serile de poezie “Nichita Stănescu”, care adună la un loc poeți importanți de pe întreg teritoriul țării, dar și din străinătate. Și tot aici, de mai bine de un deceniu, are loc an de an, prin grija mai ales a părintelui Ioan Ardelean și a soției sale, dar de fapt cu sprijinul întregii comunități, o tabără de artă, în care copii mai puțin norocoși se vindecă sufletește învățând să picteze alături de maeștri. Deseștiul e, totodată, satul unde s-a născut “privighetoarea” Măriuca Verdeș, dar și localitatea unde Mihai Covaci a înființat un muzeu, cu case de lemn, cu covoare tradiționale și o colecție impresionantă de ceramică. Cu siguranță, Deseștiul are ce oferi, iar cei care vor realiza următoarele numere ale revistei nu vor duce lipsă de subiecte.

Instituția Prefectului – Județul Maramureș

 

Lăsaţi un răspuns