Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
joi, 20 iunie 2024

Monografia-album a Protopopiatului Sighet

Marţi, 9 august 2016, Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul a prezentat, în premieră, credincioşilor prezenţi în biserica „Sfinţii Arhangheli Mihai şi Gavriil” din Sighetu Marmaţiei, cu ocazia săvârşirii slujbei Paraclisului Maicii Domnului, Monografia-album a Protopopiatului Sighet, o apariţie editorială de excepţia, prima de acest fel dedicată protoieriei.

monografie sighetMonografia-album a Protopopiatului Sighet a apărut în urmă cu doar câteva zile în Editura Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, fiind a V-a monografie-album din Eparhie, în ordine cronologică, după cele dedicate anterior protopopiatelor Lăpuş, Baia Mare, Oaş, precum şi una schiturilor şi mănăstirilor din cele 8 protopopiate.

Această apariţie editorială face parte dintr-un proiect mai vast, prin care se urmăreşte ca fiecare protopopiat să aibă monografia-album proprie, un document ce oferă o radiografie pe orizontală a locaşurilor de cult, a istoriei parohiei, a bisericii sau bisericilor parohiale, a dotării materiale, a numărului de credincioşi, a cimitirelor, a activităţilor filantropice, a şirului preoţilor slujitori la Sfintele Altare  de-al lungul anilor, cunoscuţi până în prezent etc.

Albumele-monografii apar cu ocazia împlinirii unui sfert de veac de la reînfiinţarea Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, din iniţiativa P.S. Dr. Iustin Sigheteanul şi sub coordonarea pr. dr. Cristian Ştefan, consilier cultural eparhial, fiind tipărite cu binecuvântarea Î.P.S. Arhiepiscop Justinian.

Cuvântul înainte este scris de P.S. Dr. Iustin Sigheteanul, iar istoricul Protopopiatului Sighet de pr. protopop Vasile Aurel Pop. Autorii monografiilor parohiale sunt pr. dr. Marius Covalcic şi pr. Vasile Pop.

În cuprinsul monografiei găsim actuale şi interesante date despre cele 38 de biserici parohiale şi parohii, despre bisericile monument istoric, completate cu peste 270 de imagini color, de o calitate ireproşabilă, tipărite pe o hârtie de foarte bună calitate. Putem spune că monografia-album constituie ea însăşi o lucrare de artă.

Andrei Fărcaş

Lăsaţi un răspuns