Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
sâmbătă, 12 octombrie 2024

Obiecții ale ucrainenilor privind calculele de ridicare a podului peste Tisa

Marți, 30 august, la Palatul Administrativ din Baia Mare, a avut loc, la inițiativa prefectului județului Maramureș, Sebastian Mihai Lupuț, o întâlnire transfrontalieră având ca temă construcția podului peste Tisa.

acte pod tisaDin partea română, au fost prezenți, alături de prefectul Sebastian Mihai Lupuț, de subprefectul Alexandru Bondrea și de alți reprezentanți ai Instituției Prefectului – Județul Maramureș, proiectantul, reprezentanți ai CNADNR București, ai Administrației Bazinale de Apă Someș-Tisa Cluj-Napoca și Alexandru Cosma, director executiv al Agenției de Protecție a Mediului Maramureș. Delegația ucraineană a fost condusă de Mikulin Viktor, șeful adjunct al Administrației Regionale de Stat Transcarpatia, și a cuprins 11 membri, între care responsabili din cadrul Regiei Autonome de Apă din bazinul râului Tisa, ai Departamentului de Ecologie și Resurse Naturale din cadrul Administrației Regionale de Stat, ai Agenției de Relații Economice și Colaborare Transfrontalieră ș.a.m.d.

Discuțiile au privit aspecte concrete ridicate de construcția podului peste Tisa în punctul Sighetu Marmației – Biserica Albă, de la chestiuni care privesc măsurătorile în teren la probleme care se referă la obținerea  avizelor necesare. S-a stabilit că se vor face măsurători comune, româno-ucrainene, la fața locului, în data de 2 septembrie. Întrucât partea ucraineană are unele obiecții privind calculele legate de ridicarea podului, Regia Autonomă de Apă din bazinul râului Tisa – Ucraina urmează să emită în cel mai scurt timp un aviz de principiu, cu condiționarea modificărilor eventuale, presupuse de rezultatul măsurătorilor.

Va urma obținerea avizului de mediu, din partea APM Maramureș, iar apoi proiectul va fi discutat în Comisia Tehnică Economică, la nivelul Ministerului Transporturilor din România. Ulterior se vor putea face demersuri pentru a obține finanțarea proiectului.

În cadrul întâlnirii, prefectul Sebastian Mihai Lupuț a subliniat importanța realizării acestui pod, atât pentru Maramureș, cât și pentru Transcarpatia. Acesta a arătat că a continuat demersurile privind construcția podului încă de la începutul mandatului său. De asemenea, reprezentantul Guvernului în teritoriu a reamintit faptul că în data de 20 aprilie 2016, Consiliul Județean Maramureș a aprobat avizul de oportunitate pentru Planul Urbanistic Zonal, necesar construirii podului.

Ședința s-a încheiat cu redactarea și semnarea unui protocol între cele două părți. Acesta stipulează, printre altele:

  • Pe data de 2 septembrie a.c. se vor întâlni reprezentanţii Apelor Române, Apelor Ucrainene şi proiectantul podului în vederea efectuării unor măsurători topografice (profile transversale amonte, aval şi prin secţiunea podului) din care să reiasă un nivel real cu care ambele părţi sunt de acord.

  • În urma măsurătorilor din data de 2 septembrie a.c. proiectantul va revizui proiectul în consecinţă, în termen de 14 zile.

  • Partea ucraineană a solicitat un punct de trecere a frontierei comun, iar drumul de legătură de pe teritoriul Ucrainei (950m) va fi finanţat de către partea ucraineană.

  • Podul este poziţionat între bornele de frontieră 298 şi 299.

  • În urma solicitării părţii ucrainene de modificare a proiectului, procedura de mediu va fi reluată conform informaţiilor preconizate de către Agenţia pentru Protecţia Mediului Maramureş.

  • Părţile vor intensifica demersurile pentru încheierea acordului dintre cele două state în vederea realizării acestei investiţii.

Instituția Prefectului – Județul Maramureș

Lăsaţi un răspuns