Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
marți, 8 octombrie 2024

Primarii in grupul de lucru pentru „lupta” cu mistreții

Marți, 9 august, Instituția Prefectului – Județul Maramureș a convocat la Palatul Administrativ din Baia Mare, reprezentanții unităților administrativ teritoriale pe raza cărora mistreții au produs pagube, precum și responsabilii fondurilor de vânătoare, pentru a discuta o problemă care iscă tot mai multe nemulțumiri în județul nostru.

porci-mistreti-afpAu fost prezenți: subprefectul Alexandru Bondrea, care a condus ședința; primarii din Mireșu Mare, Satulung, Șomcuta Mare, Baia Sprie, Valea Chioarului, Boiu Mare, Vima Mică, Copalnic Mănăștur, Repedea; gestionarii mai multor fonduri de vânătoare; reprezentanți ai Direcției Silvice Maramureș, ai Gărzii de Mediu, ai ITRSV Maramureș și ai Instituției Prefectului.

În județul Maramureș, tot mai mulți producători agricoli sunt nemulțumiți din pricina faptului că mistreții le distrug culturile. Mai ales în această perioadă, când porumbul este în lapte, mistreții devin tot mai lacomi. Oamenii sunt supărați că, deși fac pază pe timpul nopții în jurul lanurilor, animalele par imposibil de speriat. Ulterior, despăgubirile sunt foarte greu, uneori imposibil de obținut. În aceste condiții, fermierii amenință cu proteste de stradă, în speranța că vocea lor va fi ascultată.

În acest context, subprefectul Alexandru Bondrea a avut inițiativa de a se constitui  un grup de lucru, cu o dublă misiune: de a face demersuri pentru modificarea legislației, în favoarea fermierilor, respectiv de a monitoriza modul în care își desfășoară activitatea proprietarii fondurilor de vânătoare, astfel încât cazurile în care mistreții distrug culturile să fie o excepție, și nu o regulă.

De altfel, propuneri de modificări legislative s-au făcut, din partea Instituției Prefectului, încă de anul trecut, însă deocamdată acestea nu au avut efect. Grupul de lucru va fi format din primari ai unor unități administrativ teritoriale afectate, reprezentanți ai asociațiilor fondurilor de vânătoare, ai Direcției Silvice Maramureș și ai ITRSV.

Concluzia la care s-a ajuns în urma discuțiilor a fost că, până când se va reuși modificarea legislației, singura soluție este conlucrarea între administrațiile locale, cetățeni și gestionarii fondurilor de vânătoare, înspre binele oamenilor și pentru respectul muncii și avutului lor.

În cadrul întâlnirii au fost aduse acuze privind unele acțiuni ilegale, cum ar fi realizarea de țarcuri de vânătoare fără autorizație, metisarea porcilor domestici cu porci mistreți, popularea pădurilor cu mistreți aduși din țară și chiar din străinătate, fără respectarea legii. O altă acuzație adusă gestionarilor fondurilor de vânătoare este că amplasează hrănitorile pentru animale prea aproape de sate, astfel încât mistreții sunt atrași în zonele locuite de oameni. Totodată, au fost discuții privind cantitatea de hrană pe care gestionarii fondurilor de vânătoare o asigură animalelor sălbatice, primarii acuzându-i că aceasta este insuficientă. Pe de altă parte, gestionarilor fondurilor de vânătoare li s-a cerut să organizeze periodic, în zonele sensibile, goane, prin care mistreții să fie alungați din preajma culturilor.

În total, cota de mistreți care pot fi împușcați la nivelul județului Maramureș până la finalul sezonului de vânătoare este de 1.177. Ea se poate majora doar prin ordin de ministru. Cu toate acestea, în cazul în care mistreții produc pagube, aceștia pot fi uciși.

Instituția Prefectului – Județul Maramureș

foto: Mediafax

 

Lăsaţi un răspuns