Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
miercuri, 11 septembrie 2024

Sfânta Liturghie în pridvorul noii biserici din Plopiş

Duminică, 14 august, Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul a oficiat Sfânta Liturghie în pridvorul noii biserici, aflate în construcţie, din Parohia Plopiş, Protopopiatul Lăpuş, satul de naştere al Înaltpreasfinţitului Părinte Justinian, Întâistătătorul Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului.

plopisDin soborul slujitor au făcut parte pr. dr. Florin Stan, protopopul Lăpuşului, pr. Daniel Pop, paroh, pr. Mihai Tira, fiu al satului, pr. Alexandru Câmpeanu, slujitor la Filia Plopiş timp de 26 de ani, preoţi din parohiile învecinate.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul ASCOR Baia Mare, condus de teologul Vlad Verdeş.

La sfârşitul Sfintei Liturghii a fost sfinţită Sfânta Cruce ce se va înălţa pe turla bisericii nu peste mult timp. Crucea, confecţionată din inox masiv de meşterii Băban  Toma şi Florin din Dăneşti Şişeşti, a fost donată de diacul bătrân Valer Puţ şi are 4 metri înălţime.

În cuvântul de învăţătură, P.S. Iustin Sigheteanul a făcut referire la pericopa evanghelică a duminicii a înmulţirii pâinilor.

Parohia Plopiş este cunoscută şi prin biserica din lemn monument istoric, ce face parte din patrimoniul UNESCO, construită între 1798-1805 şi sfinţită în 1811.

Credincioşii, însă, au dorit să facă, cu ajutorul lui Dumnezeu, o biserică nouă, din zid de cărămidă. Şi, la îndemnul Î.P.S Justinian, ei construiesc o biserică după modelul noii biserici de la Mănăstirea Rohia, dar la alte proporţii.

Piatra de temelie a fost pusă în 18 septembrie 2011, iar construcţia efectivă a început în 15 iunie 2012. Î.P.S. Justinian a donat pentru această biserică toată cărămida şi armătura de oţel beton de la cota zero la 8,5 m. Hramul ales a fost „Duminica Tuturor Sfinţilor”.

În localitatea Plopiş îşi au originea mai multe feţe bisericeşti, preoţi mireni şi monahi.

Pentru slujirea la Sfântul Altar timp de aproape 16 ani, pentru construirea unei case parohiale model şi pentru înălţarea bisericii până la cota finală şi aşezarea Sfintei Cruci pe turlă, peste câteva săptămâni, fapte demne de un bun chivernisitor, preotul paroh Daniel Pop a fost hirotesit cu dreptul de a purta Sfânta Cruce.

Andrei Fărcaş

 

Lăsaţi un răspuns