Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
vineri, 19 aprilie 2024

Ceremonie la Sighet. Elie Wiesel – cetățean de onoare al județului

Consilierii județeni maramureșeni au acordat, în ședința de joi, 29 septembrie 2016, post-mortem, titlul de cetățean de onoare al județului, scriitorului Elie Wiesel.

sedinta-cj2Festivitatea de acordare a titlului, însoțită de decernarea unei diplome și a unei plachete, va avea loc vineri, 30 septembrie, de la ora 11.00, în municipiul Sighetu Marmației, orașul de baștină al maramureșeanului care a obținut, în anul 1986, Premiul Nobel pentru Pace.

În anul 1993, Elie Wiesel a fost ales președinte al Academiei Universale de Cultură, în 1996 a devenit membru al Academiei Americane de Artă și Literatură, iar în 2001, membru de onoare al Academiei Române. Titlul de cetățean de onoare al municipiului Sighetu Marmației i-a fost conferit în anul 2002, an în care a primit și Steaua României în grad de Mare Ofițer acordată de președintele României.

În 2006 i s-a oferit Marea Cruce a Legiunii de Onoare acordată de președintele Republicii Franceze, devenind și Cavaler al Ordinului Imperiului Britanic cu gradul de Comandant. Anul 2007 i-a adus Premiul pe viață – Dayton Literary Peace Prize – Lifetime Achievement Award, precum și Medalia Prezidențială a Libertății acordată de președintele Statelor Unite. Elie Wiesel a obținut și Premiul Internațional Medicis, fiind numit Doctor Honoris Causa al mai multor universități. A scris 57 de romane și povestiri ”pentru ca holocaustele și genocidele să nu mai fie posibile”, fiind și consilier al președintelui SUA în probleme de Holocaust și vicepreședinte al Consiliului Muzeului Internațional al Holocaustului din Washington.

Șeful administrației județene a lansat o invitație deschisă tuturor colegilor din Consiliul Județean, dar și celor care au stimat și au apreciat munca lui Elie Wiesel, de a fi prezenți vineri, 30 septembrie, de la ora 11.00,  în Sighetu Marmației, la Festivitatea de înmânare a titlului de Cetățean de onoare – post mortem, al județului Maramureș”.

Lăsaţi un răspuns