Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
miercuri, 29 martie 2023

În octombrie, concurs de directori de școli. Politicul vrea să amâne testarea

Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice vine în sprijinul participanților la concursul de ocupare a funcțiilor de director și director adjunct din unitățile de învățământ preuniversitar și publică modele de teste pentru proba scrisă a acestui concurs.

dascaliItemii au fost concepuți de specialiști în științele educației și psihologi și vizează evaluarea aptitudinilor cognitive și a competențelor manageriale.

Reamintim că proba scrisă a concursului se va desfășura în data de 12 octombrie cu subiecte elaborate de Ministerul Educației. Interviul și evaluarea CV-ului vor avea loc în perioada 17 octombrie — 17 noiembrie. Afișarea rezultatelor concursului este programată în data de 18 noiembrie, fiind urmată de o perioadă alocată depunerii contestațiilor: 21-23 noiembrie.

BIROUL DE COMUNICARE

MINISTERUL EDUCAȚIEI NAȚIONALE ȘI CERCETĂRII ȘTIINȚIFICE

***

Ministrul Educației, Mircea Dumitru, susține că depunerea unui amendament la Comisia pentru învățământ din Senat pentru modificarea Legii Educației, care prevede amânarea concursurilor pentru posturile de directori de școli, poate fi explicată prin faptul că factorul politic nu dorește să piardă controlul asupra acestora.

Potrivit ministrului, dacă amendamentul va fi adoptat în Camera Superioară a Parlamentului înainte de data de 12 octombrie, atunci procedura de organizare a concursului pentru directorii de școli va fi oprită.

„(Cei care au amendat Legea Educației — n.r.) nu vor să piardă controlul politic asupra școlilor, pe scurt. (Acest control se manifestă — n.r.) în momentul în care directorul este numit pentru o perioadă foarte scurtă, în momentul în care nu are un contract de management pe care îl obține pe baza unui concurs public în care dovedește că are capacitatea de a conduce școala sau liceul în care funcționează. (…) Procedural, suntem blocați în organizarea acestor concursuri dacă amendamentul va fi adoptat (de Senat — n.r.) până pe 12 octombrie, când calendarul a anunțat clar că avem prima probă a acestui concurs național. Va trebui să oprim procedura”, a declarat ministrul într-un interviu acordat Digi24.

Lăsaţi un răspuns