Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
joi, 18 aprilie 2024

Timişoara- Capitală a Culturii, Baia Mare, Cluj şi Bucureşti – „Oraşe Europene”

Orașul din România care va deveni Capitală Europeană a Culturii – 2021 a fost anunțat în această seară, la Biblioteca Națională a României. Timișoara este orașul care va fi Capitala Europeană a Culturii 2021.

capitala-culturalaTimișoara a ieșit învingătoare în concursul pentru desemnarea Capitalei Europene Culturale 2021. Aceasta a trecut peste București, Baia Mare și Cluj-Napoca.

Anunţul a fost făcut vineri, de Steve Green, preşedintele juriului de experţi care evaluează candidaturile oraşelor, într-o conferinţă care a avut loc la Biblioteca Naţională a României şi la care au mai participat Vlad Alexandrescu, ministrul Culturii, precum şi Sylvain Pasqua, reprezentantul Comisiei Europene.

Astfel, Timișoara va primi de la UE o sumă de 1.5 milioane euro pentru dezvoltarea culturală, iar restul banilor vor trebui asigurați din fonduri locale.

Dar pentru celelalte trei orașe care au pierdut, lucrurile nu se opresc aici. Ministrul Culturii a declarat că aceastea se vor ține de promisiunile pe care le-au avut în dosarele de candidatură, și vor consolida fundamentele culturale și se vor dezvolta din punct de vedere al culturii.

De asemenea, Vlad Alexandrescu a mai transmis că Bucureștiul, Baia Mare și Cluj-Napoca vor intra în programul special numit „Orașe Europene”, destinat pentru dezvoltarea acestora.

 

***

 

Echipa care a lucrat pentru București a numit candidatura „Orașul in-vizibil”, clujenii au ales sloganul „Servus 2021”, Baia Mare propune programul „Cultura Ospitalității”, iar Timișoara — „Luminează orașul prin tine”.

Competiția pentru alegerea orașului ce va reprezenta România s-a deschis în decembrie 2014. La acest titlu au candidat: București, Cluj-Napoca, Timișoara, Iași, Craiova, Arad, Sfântu Gheorghe, Oradea, Alba Iulia, Brăila și Brașov.

Programul Capitală Europeană a Culturii este deja considerat unul de natură să schimbe cu totul viaţ̦a unui oraș și să-i marcheze viitorul. Procesul de accedere la titlul de Capitală Europeană a Culturii începe cu 6 ani înainte și este văzut ca un proces de transformare reală a unui oraș prin cultură, pentru imaginea lui, pentru infrastructura sa, pentru sectorul său cultural și pentru locuitorii săi, iar aceste schimbări generează de obicei efecte pozitive durabile, timp de mulți ani după ce Anul Capitalei Culturale s-a încheiat.

Lăsaţi un răspuns